ISPUNJENJE ZELENE AGENDE: Đerlek otvorio prvi Eco Forum u Srbiji (FOTO)

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Edin Đerlek, svečano je otvorio prvi Eco Forum u Srbiji, koji se održava na Zlatiboru od 20. do 22. maja.

Potpredsednik Đerlek/Foto: Promo

Ovaj značajan skup okupio je stručnjake iz oblasti ekologije iz zemlje i inostranstva i posvećen je aktuelnim pitanjima očuvanja životne sredine i implementaciji zelene agende. Kao takav se bavi brojnim pitanjima od krucijalne važnosti za unapređenje kvaliteta života svih građana, među kojima su ESG (Environmental, Social and Governance) princip, cirkularna ekonomija, upravljanje otpadom, reciklaža, reciklaža elektronskog otpada, urbani transport, smanjenje karbonskog otiska, E-mobilnost, alternativna goriva i sve što doprinosi ostvarivanju ciljeva zelene agende.

Đerlek je ovom prilikom istakao nedvosmislenu posvećenost Srbije sistemima održivog razvoja, podsetivši na dragoceni potencijal koji naša država ima za ubrzan ekološki razvoj i na značajna i nikad veća ulaganja u nove projekte za smanjenje zagađenja vode i vazduha, kao i u energetsku efikasnost i energetsku tranziciju, što je dokaz kontinuiranog napretka i namera naše države da na najbolji način odgovori na ekološke izazove na globalnom nivou. Na taj način se radi na aktivnom stvaranju mogućnosti za brži privredni razvoj, upravo kroz integrisanu vezu između ekonomije i ekologije, što podrazumeva modernizaciju i konkurentnost domaće privrede, iz čega posledično nastaje ekonomski rast.

– Ispunjenje zelene agende je sveobuhvatan, zahtevan i kompleksan proces, ali i velika motivacija da budemo generacija koja je uspešno odgovorila na višedecenijski izazov. Ovakvi skupovi su dobar način za sticanje novih znanja, razmenu iskustava i što je najbitnije – podizanje ekološke svesti građana – , zaključio je Đerlek.

Forum je održan u organizaciji renomirane kompanije Vozim na struju, koja je jedan od pionira električne mobilnosti u Srbiji, uz podršku Opštine Čajetina, Turističke organizacija Zlatibor, Javnog preduzeća Gold Gondola, Privredne komore Srbije i Hrvatskog Poslovnog Kluba.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker