DOBRA VEST ZA SRBE U AUSTRIJI: Država daje 500 evra pomoći zbog inflacije

Ranije nego što je to bilo najavljeno u Austriji počinje isplata finansijske pomoći građanima zbog poskupljenja.

Foto: Shutterstock

Savezna vlada Austrije je kao meru u borbi protiv inflacije, koja je u ovoj zemlji u julu dostigla skoro 10 odsto, odlučila da u septembru i oktobru isplati odraslima 500 evra, a mladima do 18 godina 250 evra, kao deo antiinflacionog bonusa.

Pravo na isplatu ima svaki građanin sa prebivališem u Austriji, odnosno onaj koji u zemlji živi najmanje 183 dana u godini. Isplata se odnosi i na strance, navodi Kleinezeitung.at.

Iako je prvobitno trebalo da krene u oktobru, austrijski mediji navode da bi isplata mogla da krene već u septembru kako cene konstantno rastu. Krajem ovog meseca novac treba da bude isplaćeno za 300.000 građana.

Takođe, dok svi dobijaju klimatski bonus od 250 evra, bonus za troškove života oporezuje se od godišnjeg prihoda od 90.000 evra. To znači da će visoki zarađivači morati da vrate državi deo od 250 evra antiflancionog bonusa putem poreza.

Početkom meseca avgusta Vlada je predložila i isplatu posebnog porodičnog dodatka. Navedeno je da će porodični bonus biti povećan za 500 evra, odnosno da će iznositi 2.000 evra.

– Trenutni talas inflacije posebno pogađa porodice, a porodicama će biti potrebna dodatna ulaganja kada škola počne. Dakle, “posebni porodični dodatak“ od 180 evra bi već ove nedelje mogao da bude isplaćen uz normalan porodični dodatak – istakla je ministarka za porodicu Suzan Rab. Tada je navedeno da savezna vlada ulaže oko 340 miliona evra za ovu meru.

Takođe, na ovu sumu treba dodati 100 evra po detetu u septembru i bonus na troškove života na jesen, prenosi Heute.at.

(Tpknews.com/Mediji)

PROČITAJ I

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker