HOROR, UŽAS, TUGA! Masakr nad drvećem u gradskom parku u Golupcu (VIDEO)

Pitanje održavanja odnosno uništavanja zelenih površina u Golupcu postaje novi front sukoba između građana i kriminogene vlasti SNS kartela u ovoj podunavskoj varoši.

Foto: Screenshot

Kako stoje stvari, Golubac će ove godine prvi dan proleća, ujedno i svetski dan šuma, dočekati sa osakaćenim parkom i drvoredima.

Sa prvim toplijim danima Golubac će dobiti prvi hladan tuš u ovoj godini, s obzirom da je započelo orezivanje krošnji na drvoredima u glubačkom parku, i to metodom koja se koristila otprilike u vreme francuske revolucije – odsecanje kompletne krošnje i ostavljanje golog debla sa patrljcima najvećih grana, takozvani “topping”.

Da li treba reći da je takvo iživljavanje nad drvećem prevaziđeno i čak zabranjeno u nekim zemljama, jer drvetu pravi ozbiljnu traumu koja može da ga sasuši? Ali eto, tako smo radili oduvek, tako je realno najlakše, ne moraš jedno pet godina posle da se cimaš – a drvo ako preživi, preživi, a i taj gradski park, kao da je nešto bitan u Golupcu.

Sa druge strane, žurni kasnokapitalistički način urbanog života ne ostavlja vremena da zastaneš i pomirišeš ruže ili uživaš u šuštanju lišća, samo motori i motorne testere, od kuće do posla, odavde do večnosti.

Zato ne čudi što, uprkos stalnom hvalisanju da se radi na povećanju površina pod zelenilom, Golubac pod aktuelnom vlašću lokalnog SNS kartela sa njihovim mozgom svih operacija crnogorskim raspopom Mijović Nebojšom, baš ne stoji slavno na spisku po takozvanom NDVI indeksu.

Ali, zelene površine koje ulaze u ovu vrstu procene nisu obavezno pod drvećem, nego uključuju i parkove i zelene okućnice i slično. Kada je reč o samom drveću to jest površinama gde je ono dominantno, “šumovitost” u Golupcu, prema navodima iz 2018 (koji su sumnjivo isti kao oni iz 2011), iznosi oko 0,025 hektara po stanovniku, dok evropski standardi nalažu čak 0,33 hektara po stanovniku, što znači da kada je reč o drveću, mnogo deblje zaostajemo. Ali i dalje se stabla seku kad god neko ko ima veze u vlasti pomisli da bi tu baš zgodno legao kafić – ili se održavaju prilično brutalnim, skoro srednjevekovnim metodama.

Kada su insitucije gluve i bahate, kada se potpuno ignorišu propisi jer tako odgovara onima koji imaju moć, šta onda ostaje građanima kao način borbe? Jedino da se preduzmu konkretne akcije protiv istih lokalnih bahatih moćnika.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

6 Komentari

  1. Ma da da Bog da uništi ne samo park nego i sve što postoji u Opštini Golubac jer oba bagra što je glasala za njega i što ga podržava i ne zaslužuje bolje.

  2. Tako su i Šiptari prvo krenuli sa kradjom i sečom srpskih šuma. A Golupčani ćute jer brinu samo za ono što je njihovo. Samo doći će i njihovo na red. Mijovićeva pokvatenost nema granica. Setite se reči pesme “Ne lomite mi bagremlje”.

  3. Sta vas briga ,uskoro ca vam na vlasti zule sa hasisom uz pomoc ove berbokove i ostalih velikosiptarskih lobista, pa ce da vam posadi novo drvece a vi ce te biti zadovoljni i srecno .Jedini problem sto ce te to morati na silu jel dok mi siptare na vlasi necemo.

    1. Bote prvo nauči da se pravilno izražavaš i pišeš. A i temu si promašio. Šteta para koje primaš jer tvoja glupost nema cenu. Pozdrav od Mileta iz Švajcarske.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker