ODLUKA USTAVNOG SUDA: Svi koji su tokom vanrednog stanja bili krivično i prekršajno osuđeni moći će da tuže državu!

Ustavni sud Republike Srbije proglasio je neustavnom Uredbu da je tokom vanrednog stanja moguće voditi i krivični i prekršajni postupak protiv bilo kog lica za nepoštovanje ovih mera.

Advokatska kancelarija Krasić/Foto: Facebook

Inicijativu za pokretanje ocene ustavnosti Uredbe podneo je još tokom trajanja vanrednog stanja niški advokat Andrija Krasić podržan od još nekoliko advokatskih kancelarija iz ovog grada, upozoravajući da se time narušava glavna brana koja građane Republike Srbije štiti od kršenja njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda u krivičnom i prekršajnom postupku.

“Svi koji su kažnjeni na taj način u toku vanrednog stanja, moći će sada da tuže državu za naknadu štete jer su neustavno osuđeni. Ovo jeste pobeda pravosudnog Sistema Srbije uopšte jer se Ustavni sud napokon odvažio da takvu jednu odluku proglasi neustavnom”, kaže ovaj advokat.

Naime, Ustavni sud je na 11. sednici dana 17. septembra 2020.godine usvojio inicijativu i Uredbu Vlade donetu za vreme vanrednog stanja oglasio neustavnom u delu: „bez obzira na zabranu iz člana 8. stav 3. Zakona o prekršajima („Službeni glasnik RS“, br. 65/13, 13/16 i 98/16 – Odluka US)“, nisu u vreme važenja bile u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Pratite nas i na društvenim mrežama: FACEBOOKTWITTERINSTAGRAM

(Tpknews.com/Jugmedia)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker