ZORANINA OSVETA GRČIĆU: Krivična prijava zbog štete od 500 miliona € i obmane Vučića

Protiv bivšeg v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem, piše portal Nova.rs.

Foto: Fonet

U dokumentu do kog je došao pomenuti portal, navodi se da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

Izvori Nova.rs iz pravosuđa ističu da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

“On je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500.000.000 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima”, navodi se u prijavi.

Iz ministarstva stižu optužbe da je Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta.

“On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da je Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja”, piše u krivičnoj prijavi.

MIĆA LAGAO VUČIĆA

Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan.

On je, kako se navodi, naglasio i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

“To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem”, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima. Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra.

„Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije, a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije“, navodi se u dokumentu.

ŠTA JE REČENO NA SEDNICI POSLE KOLAPSA

Iz Ministarstva rudarstva i energetike ističu da je sednici Vlade Srbije, održanoj 15. decembra, tri dana nakon energetskog kolapsa, a kojoj prisustvovao i Vučić, iznet podatak da je Srbija do sada potrošila pola milijarde evra na kupovinu električne energije.

„To se odnosi na period od oktobra do danas. Takođe, zatraženo je još 250 miliona evra do kraja godine. Prema dopisu JP EPS, uvoz bi trebalo da se odvija svaki dan do kraja januara u količinama 11.800 – 42.000 MWh dnevno u periodu od 14.12.2021. do 31.01.2022. godine. To ukupno u tom periodu iznosi 1.313.000 MWh (1,3 TWh). Imajući u vidu sve navedeno, očigledno je da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Milorada Grčića, kome je povereno vršenje službene dužnosti i poslova, stekli elementi krivičnog bića – zloupotreba službenog položaja i nesavestan rad“, podvlače iz ministarstva.

KAKO JE SRBIJA DOŽIVELA ENERGETSKI KOLAPS

Grčićev kraj počeo je 12. decembra, tačno mesec dana pre nego što je podneo ostavku, kad je energetski sistem u Srbiji doživeo potpuni kolaps.

Zbog manje od 30 santimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje, jer su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato.

“Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, obratio mu se dva dana kasnije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

“Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra… Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovorniosti mora da bude mnogo viši“, rekao je tada Aleksandar Vučić.

Desetak dana kasnije, tokom posete Zlatiborskom okrugu i nakon požara u Termoelektrani „Nikola Tesla B1″, još jednom mu je poručio:

“Do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo, nešto drugo da radiš“.

Usledili su praznici, a Mića je pokazao da mu se baš i ne ide.

Zatim su predstavnici nekoliko privatnih firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić.

Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka.

Direktori, koji su uputili pismo predsedniku Srbije, predstavnici su privatnih izvođača koje godinama unazad EPS angažuje na različitim poslovima. Značajan broj ovih firmi je iz Obrenovca, rodnog mesta Milorada Grčića i opštine koja je, zbog energetskog kolapsa u decembru, ostala bez struje i grejanja.

Možda bi ovo pismo i urodilo plodom da 10. januara nije došlo do novog požara, ovog puta u RB Kolubara, kad je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra, što je samo poslednja u nizu tragedija nastala zbog nestručnosti nadležnih u Elektroprivredi Srbije.

Dva dana nakon poslednje havarije, Milorad Grčić je podneo ostavku, ali se, po svemu sudeći, nije povukao iz preduzeća koje pod njegovom upravom doživeo milionske gubitke.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Što se tiče Grčića to je u redu, nego građani Srbije treba da podnesu krivične prijave dotičnoj gospođi iz Tuzle koja je u vlasti već 20 godina, počev od savetnice Miroljuba Labusa iz G17+ pa do velike i prepametne naprednjakinje koja osim kinđurenja i glumatanja ne zna ništa a već dugo izigrava ministarku i sve bogatija je i bogatija

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker