PRITVOR ZA UTAJIVAČE DUGOVA: Oštetili državni budžet za preko 280 miliona

Afera ’’kamion sa duplim dnom’’, pomoću kojeg je požarevačka firma ’’Srna’’, uzimala od RTB-a Bor 2,2 tone bakra, koji je plaćala običnom vodom, dobija svoj epilog.

Nakon policijskog zadržavanja od 48 časova Osnovnom tužilaštvu u Požarevcu predati su uz krivičnu prijavu: „utaja poreza, odgovorno lice preduzeća „Srna“ iz Požarevca Časlav Brkić (58) i odgovorno lica jednog Privrednog društva iz Smedereva, Dejan Dobrić (33), zbog osnovane sumnje da su u periodu od januara do decembra 2016. godine utajom poreza oštetili državu za preko 280 miliona dinara. Njih je saslušao u prisustvu branioca zamenik Osnovnog javnog tužioca, koji je predložio da se pokrene istraga protiv njih zbog pomenutog krivičnog dela, kao i da im se odredi mera pritvora do 30 dana, kako ne bi uticali na svedoke. Predloge tužilaštva prihvatio je sudija sa prethodni postupak, te je osumnjičenima odredio pritvor i oni su prosleđeni u požarevački Istražni zatvor, gde će se nalaziti tokom istrage, u kojoj će se saslušati svedoci i uraditi razna finasijska veštačenja. Istraga je pokrenuta još protiv jednog lica za isto krivično delo, ali ono nije dostupno državnim organima jer se nalazi u bekstvu.

 

Podsećamo da su ih, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu u saradnji sa Poreskom policijom, krajem prošle nedelje uhapsili, gde su ih osumnjičili da su utajom poreza oštetile budžet Republike Srbije za više od 280 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da su Č.B., D.D. i još jedna osoba, za kojom je raspisana potraga, od januara do decembra 2016. godine, kao odgovorna lica u tri privredna društva sa teritorije Požarevca, Smedereva i Beograda sačinili račune sa neistinitim sadržajem o navodno izvršenom prometu dobara u ukupnom iznosu od oko milijardu i 397 miliona dinara.

Na osnovu ovih računa Poreskoj upravi u Požarevcu podneta je poreska prijava sa neistinitim sadržajem po osnovu koje je umanjena poreska obaveza za više od 230 miliona dinara.

Časlav Brkić se tereti i da je od januara do juna 2016. godine, u nameri da izbegne plaćanje poreza po odbitku, u poslovnim knjigama svog preduzeća, evidentirao nabavku sekundarnih sirovina od fizičkih lica u ukupnom iznosu većem od 460 miliona dinara.

Te prihode u poslovnim knjigama Časlav Brkić je predstavio kao druge prihode fizičkih lica na koje nije prijavljen i nije plaćen porez u ukupnom iznosu od oko 49 miliona dinara.

Takođe, na godinu dana zatvora pravosnažno je osuđen i vozač firme „Srna“. Jagatićeva firma u kojoj je radio kao vozač je RTB-u isporučivala otpadni bakar, a umesto toga dobijala bakarnu katodu u istoj težini, koliko su otpada doneli. Tada je, međutim, utvrđeno da je kamion imao rezevoar u kome je bilo 2,2 tone obične vode, pa je, prilikom merenja, u obračun ulazila i voda.

Tako, ispada da je firma „Srna“ iz Požarevca u kojoj je radio Jagatić, koja se spominjala i kao sponzor pojedinih koncerata u Boru, dobijala 2,2 tone najčistijeg bakra u zamenu za istu količinu obične vode.

Sud je, navodno, mogao da sudi Jagatiću samo za slučaj kada je njegov kamion uhvaćen, zbog čega je i kazna od godinu dana – primerena. U javnosti se, međutim, pominjalo, da je ’’Srna’’ taj posao radila dugo i da je RTB oštećen za oko 20 miliona dolara, ali to nije bilo moguće dokazati.

TPKNEWS/M.V.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker