UMESTO ZATVORSKE ĆELIJE, NAGRAĐEN POVELJOM: Advokatska komora Požarevca opet pala na ispitu!

Advokatska komora Požarevca obeležila je svojih pet decenija postojanja, svečanom akademijom u Centru za kulturu, a nakon toga, slavlje je nastavljeno svečanim ručkom u restoranu “Vila Jelena”.

Foto: AK Požarevca

Ruski pisac Varlam Šalamov je u knjizi memoara napisao da su u gulagu preživeli samo oni sužnji koji su poslušali savete zatečenih sužnjeva – Čuvaj se advokata! Advokatske komore su oduvek bile raj za mediokritete i saradnike službi svih boja. To naravno nije izuzetak ni u Vučićevoj Srbiji. Trenutna garnitura u advokatskim komorama postavljena od strane Nebojše Stefanovića, Jorgovanke Tabaković i Dijane Hrkalović, uz kasniju pomoć njihovih slugu po sudovima. Pod njima je srpska advokatura pala na najniže grane u svojoj istoriji.

Advokatska komora Požarevca osnovana je 25. oktobra 1972. godine u zgradi tadašnje opštine kao Osnovna advokatska komora Požarevca za teritorije tada okružnih sudova u Požarevcu i Smederevu, koji su pokrivali osam opština Braničevskog i tri opštine Podunavskog okruga. Danas pokriva teritoriju viših sudova u Požarevcu i Smederevu i Trgovinskog suda u Požarevcu. Prve godine Advokatska komora Požarevca imala je u imeniku 76 upisanih advokata i tri pripravnika, a za prvog predsednika izabran je poznati advokat iz Požarevca Miloš Pešić.

Foto: AK Požarevca

Pedeset godina kasnije u toj komori upisan je 301 advokat i 88 advokatskih pripravnika. Aktuelni predsednik je Nenad Dedić, advokat iz Smedereva, koji zajedno sa ostalim rukovodstvom ima mandat od 2022. do 2026. godine.

Svečanosti u Požarevcu je prisustvovala i Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Srbije, koja je podsetila da se ove godine obeležava 160 godina postojanja komore na čijem je čelu i čestitala prisutnima dva značajna jubileja.

Inače, Jasmina Milutinović se u visine advokatskih komorskih marifetluka vinula nakon protesta advokata protiv notarijata 2014. godine. Tada je bila pregovarač pobunjenih advokata i glavni arhitekta prljavog dila tada postignutog sa ministarstvom.

Foto: AK Požarevca

Jasmina je iza svih prljavih komorskih dilova sa ministarstvom. Sve šta nekome u ministarstvu pravde padne na pamet kako bi dodatno upropastio advokaturu, Jasmina prihvata i nalazi svoj interes u tome. Jasmina za advokate uvek ima opravdanje – moglo je i da bude gore!

Ovom prilikom uručena su priznanja advokatima za dugogodišnji rad u ovoj profesiji i doprinos koji su dali u radu komore. Ono što je zanimljivo, je to da je advokat Dobrica Milovanović-Penda iz Velikog Gradišta, umesto zatvorom nagrađen Poveljem.

Podsetimo, advokat Dobrica Milovanović-Penda je 24. novembra 2019. na autobuskoj stanici u Požarevcu, posle svađe oko navodno izgubljenog prtljaga svog sina, fizički napao vozača autobusa i pobegao. Vozaču je pozlilo jer je bio srčani bolesnik, a Hitna pomoć ga je bez svesti prebacila u bolnicu. Posle reanimacije je priključen na aparate, ali se nije budio iz kome i 11. decembra 2019. je, nažalost, umro.

Advokatu je bio određen pritvor do 30 dana, ali je izašao na slobodu posle saslušanja svedoka. Tako da ovaj slučaj protiv advokata Milovanovića, nema konačni epilog ni posle skoro pune tri godine!

Foto: AK Požarevca

Pored Dobrice Milovanovića iz Velikog Gradišta, poveljama su nagrađeni i advokati Snežana Arsić, Danijela Momić iz Požarevca, Slobodan Aleksić, Petar Petrov i Gordana Ilić iz Smedereva, Dragan Jovanović iz Kučeva, Zoran Stevanović iz Smederevske Palanke, Zvonimir Miloradović iz Velike Plane i Miodrag Buckić iz Žagubice.

Zahvalnice su uručene advokatima Danici Spasić iz Požarevca, Nenadu Glišiću iz Smedereva, kao i posthumno advokatu Zoranu Ruparu iz Požarevca, koju je primila njegova ćerka, takođe advokat Milena Rupar Kovačević.

(Insajder Mile Sova)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker