NPS POŽAREVAC U STAROM KOSTOLCU I DRMNU: Od starta industralizacije do potpune devastacije

Od industrijalizacije Srbije koja je počela iz Starog Kostolca pre više od 150 godina, danas, smešteni između tri elektrane, u Starom Kostolcu i Drmnu žive meštani kao svedoci propadanja svojih naselja – navodi se u saopštenju NPS Požarevac koje prenosimo u celosti.

Foto: NPS Požarevac

– Gradska vlast na čelu sa SNS-om, na sve načine otežava meštanima život, takoreći prisilno ih iseljava. Prema rečima meštana, pošten i iskren čovek koji ne želi da se učlani u stranku, ne može da ima posao. Ucenjuju meštane otvoreno, bez zadrške, oduzimaju im kvalifikacije, otkazi se dobijaju zbog kašnjenje na miting. Mladi ljudi su prinuđeni da odlaze u inostranstvo i sa sobom vode porodice. Oni koji nisu otišli, žale i planiraju. Za decu nema u dva mesta ni jedne jedine klackalice, o igralištu da ne pričamo. Nema vrtića. Škola je oronula. Društveni život mladih ne postoji, u selu radi samo kockarnica. Sve manifestacije su davno ukinute. Život postoji, ali stoji.

Prilazili su nam meštani, prvo stidljivo, a kada su čuli da ništa ne tražimo, samo želimo da saslušamo, postalo je drugačije. Doneli su nam i posluženje, flašicu vode sa česme a i poslednje zvanične analize vode. Uverili smo se da je „na papiru“ voda ispravna. Ona sa česme daje drugačiju sliku. Ima i boju i ukus i miris, a i prilično trunja na dnu flašice. Masna je čak. Kažu i da često nestaje, leti je najčešće nema. Takođe, leti imaju dodatni problem sa pepelištem. Zimi je teško ali i opasno disati napolju i sušiti veš. Leti ne smeju da otvore ni prozore, zbog prašine i pepela sa pepelišta. Dakle, u mestima odakle je cela Srbija krenula u industrijalizaciju i modernu civilizaciju, u 21. veku nema osnovnih uslova za život. Toplifikaciona mreža u selima postoji, ali u Starom Kostolcu u Kobalovoj ulici meštani još uvek čekaju na obećani priključak na grejanje.

Divljih deponija, manjih, ima puno. Čujemo istu priču kao Kličevcu, kako jednostavno nemaju gde da bace i odlažu smeće. Problem predstavlja ogromna divlja deponija na samom kraju Drmna, na samo 50 metara od prve kuće! Osnovna škola se nalazi „čak“ 400 metara od deponije. Škola, koju pohađa 21 učenik od prvog do četvrog razreda, najviše od svih okolnih sela, izgleda kao napuštena zgrada, dok potpuno opremljena ambulanta u Drmnu, stoji prazna 4 godine.

Ovom prilikom, ponovo apelujemo na gradsku vlast da vrati oduzeto dostojanstvo selima, naročito selima koja su ekološki ugrožena. Meštani Starog Kostolca i Drmna žive u nehumanim uslovima, što je nedopustivo u 21. veku. Takođe, sa ucenama i demoralisanjem stanovništva mora da se prestane, osim što nije moralno, vrlo je protivzakonito. Kao stranka, uvek ćemo se boriti za ljudska prava i bolji i kvalitetniji život svih naših građana, a protiv demonstriranja sile u bilo kom obliku – zaključuju u saopštenju NPS Požarevac.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker