OBAVEZNO PROČITAJTE AKO IDETE PREKO: Evo šta treba da znate ako hoćete da živite u Beču!

Prestonica Austrije se brzo širi, za deset godina doseli se 250.000 ljudi, kaže potpredsednik Privredne komore Beča, Hans Arsenović.

bec

Kako onda sve smestiti? Posebno ako se u obzir uzme činjenica da su stanovi u Beču prilično skupi.

“Ono što država radi jeste da daje subvencije, niže kamate… Ali opet najveći deo plate ode na to. S druge strane, ovde se ljudi pre okrenu kupovini stana, nego štednji u banci”, kaže on.

Da bi neko imao više mogućnosti da dobije stan, država je obavezala i investitore da deo stanova ustupe gradu. Tako Beč u svom vlasništvu trenutno ima 250.000 stanova.

Prema Aresenovićevim rečima, kada se gradi neki veći stambeni objekat, jedna trećina stanova ide gradu, kasnije te stanove grad daje u zakup.

“Cilj je da se ne stvara nikakav geto, tako svako dobija priliku da kupi stan i u elitnom delu grada, po povoljnijoj ceni, jer grad pomaže, a i Privredna komora”, kaže on i dodaje da je to jedan od razloga zašto nema velikih socijalnih razllika u gradu.

Kvadrat stana se kreće od 4 do 5.000 evra, u zavisnosti od dela grada. Iznajmljivanje s druge strane, košta 10 evra po metru kvadratnom.

A na pitanje koliko je Srbima potrebno da se skuće tamo, kaže:

“Prvo je potrebno dve godine boravka ovde da biste uopšte mogli da razmišljate o stanu”, kaže Arsenović.
Austrijska domaćinstva, prema statističkim podacima, žive prosečno na 100 kvadratnih metara. Kada je reč o stanovima u vlasništvu, ovaj prosek iznosi 84 metara kvadratna, dok u kućama u privatnom vlasništvu to je slučaj sa 140 metara kvadratnih i kod opštinskih stanova sa 61 metar kvadratni.

TPKNEWS/B92

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker