I POSLE DVA MESECA: Dok se kučevačka praseća i jagnjeća brigada gosti na “Kupusijadama”, “Gulašijadama” i crkvenim slavama, deponija i dalje gori!

Požar koji je buknuo na deponiji u Kučevu u drugoj polovini juna ove godine, još nije ugašen. Sa smetlišta u Kučevu se i danas diže dim koji se širi ka različitim delovima grada, u zavisnosti od vetra, širi se i na okolna naselja koja se graniče sa Kučevom.

Foto: TPKNEWS

Posebno je bilo kritično u jučerašnjim popodnevnim satima i danas kada je dim preplavio celo Kučevo zbog čega su stanovnici Kučeva i obližnjih sela morali da zatvaraju prozore i vrata na svojim domovima. Nismo videli vatrogasce, niti bilo kakvu mehanizaciju, a meštani sa kojima smo razgovarali a žive blizu deponije kažu da već mesec dana osim jedne cisterne, koja je povremeno dolazila, za ovako veliku površinu pod požarom, nisu videli ništa drugo, neračunajući prve dane kada je buknuo požar i kada su kamioni JKP dovlačili i posipali zemlju na površine zahvaćene vatrom. 

Meštani kažu da svakodnevno zovu JKP Kučevo i opštinu da bi nešto preduzeli.

“Pogušićemo se, i ranijih godina je dolazilo do pojave požara na smetlištu ali su iz JKP uvek brzo i efikasno gasili takve požare, maksimalno u roku od 24 časa”, kaže meštanin naselja čija se kuća nalazi blizu deponije.

Uticaj deponije u Kučevu na građane je višestruk. Pored neprijatnih mirisa, koje vetar nanosi posebno što je sada letnji period, požar izaziva sagorevanje različitih materija čiji dim udišu građani. Zavod za javno zdravlje iz Požarevca se još nije oglasio sa rezultatima izmerenih količina ugljen monoksida, azot dioksida, hlora i sumpor dioksida. Pitanje je da li su i obavešteni o ovom slučaju? 

Iz opštinske vlasti nema informacija o preduzetim merama na lokalizovanju i gašenju požara na deponiji. Zvanično je na snazi još uvek Vanredna situacija koja je uvedena 22. juna 2022. kada je Štab za vanredne situacije opštine Kučevo doneo Odluku kojom je proglašena vanredna situacija na delu teritorije opštine Kučevo, na parceli opštinske deponije.

Predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajčić koji je ujedno i komandant za vanredne situacije, predsednik Skupštine opštine Kučevo Branko Kecman i njihovi najbliži saradnici su proteklih dana bili zauzeti gostovanjima po raznim manifestacijama kao što su “Kupusijada”, “Gulašijada” i crkvene slave, pri čemu smo stekli utisak da nisu preterano zainteresovani da se reši konstantan dim i nesnosan smrad nad Kučevom a koji se širi u vazduhu usled sagorevanja otpada na lokalnoj deponiji.

Nezadovoljstvo građana je ogromno a oglasile su se  i pojedinačno lokalne opozicione političke stranke, Zajedno za Kučevo, Pokret slobodnih građana Kučevo i Srpska stranka Zavetnici Kučevo, koje su uputile apel najodgovornijima u lokalnoj samoupravi i JKP Kučevo da odmah, bez odlaganja pristupe rešavanju problema zagađenja u ovoj opštini. 

Takođe je poručeno opštinskim funkcionerima da će ukoliko ne razreše nastalu situaciju  morati da  podnesu ostavke na svoje funkcije a rukovođenje opštinom prepuste nekim drugima koji će imati želje i volje da se izbore sa problemima svojih sugrađana. Interesetno je da se apelu opozicionih stranaka pridružilo i više odbornika vladajuće Srpske napredne stranke koji su takođe nezadovoljni trenutnom situacijom u opštini.

(Dopisnik1 tpknews.com iz Kučeva)

PROČITAJ I

23 Komentari

  1. Predsednik opštine je zauzet učešćem na gastronomskim manifestacijama. To je prioritet u ovom trenutku, nema da se Krka besplatno svaki dan

  2. Perišič polako realizuje svoj zacrtani cilj a to je:predstaviti gradjanima opstine Kucevo da JKP kome duguje 7.000.000 nesposobno kao takvo da funkcioniše i da bi ga trebalo privatizovati.A onda bi ga on za smesan novac kupio i postavio kuma Novicu Janoševića za direktora.Gradjani opstine Kuceva danima pricaju i komentarišu da je Perišić angazovao ekipu koja redovno pali deponiju kako bi ostvario ono sto je i zacrtao a to da JKP postane njegovo vlasništvo.

    1. U pravu si Veroljube,danas smo 5 sati bili bez vode,a razlog se zna!Stigla naredba koju je direktor JKP morao da ispuni inače bi dobio šut u d*pe.

    2. Bravo Veroljube, svaka čast na zapažanju. Aca Karatista sistematski uništava JKP Kučevo. Čovek je žešći krimos a policija ćuti

  3. Lele,lele,ako Aca karatista kupi JKP a uveliko se prica o tome ima da nas odere jer ce komunalne usluge da skoce za 100 posto.

  4. Ovim paljevinama koje su organizovane i sinhronizovane iz jedno hotelskog centra trenutno se asteruje i unistava vasar Kalenic. Dugo godina je to bio medju najboljim vasarima u okolini, a onda teren se gradi pa Kastrum i preko svega dim i paljevina. I turisti nagrnuli u Kucevo, vidi se po praznim restoranima.. Doktor je na mukama, slatkim, ne zna vise kja devojka mu je u kom mesecu trudnoce, neka vodi posetnik. Ako je nesto uradio za ovak manat to je podigao natalitet. Pa kad mu deca krenu, svi u isti razred a on se sepuri. I treba da predsednik bude mlad i glup, vremenom postace star i pametan. Za Kucevo bice kasno kad se opameti, drugi ce tad da svira u hotelskom orkestru. A Kuceva vise biti nece

  5. Кучево у својој историји никада није имало неке претерано способне председнике општине. Углавном су гледали свој лични интерес али у поређењу са доктором Иваном Рајчићем они су били златни. То што су они стварали за 70 година уназад Рајчић и Микић су уништили за две године изразито пљачкашке власти која је распродала све. Општина је препуна њихових рођака па су почели да отварају нове канцеларије у бившој управи прихода и бившој задрузи. Сви знамо да су запошљавали своје рођаке у комуналном ТОС-у, Дому за старе, Дому здравља и где год су могли да збрину своје. Небрига о осталим грађанима је очита на примеру депоније која гори два месеца, загађењу Пека и безброј других примера. Кад буду затворили суд и школе у неким селима, Кучево ће бити обична селендра.

    1. Sadasnji predsednik se predstavlja kao doktor a za vreme njegovog rukovodjenja nikad veca stopa smrtnosti, dom zdravlja rusevina u svakom pogledu, i organizaciono i gradjevinski, nikad losija zdravstvena zastita po seoskim ambulantama koje samo planiraju da zatvore. Ako nista drugo ne zna, mogao je malo vise zdravstvom da se bavi a ne samo da zaposljava cistacice i vozace u dom zdravlja. Trenutno je korona na vrhu vrhova, glasili hotelskog orkestra o tome cuti. Domovi za stare prete da budu domovi leseva, ne govori se o tome. Samo koji je crkveni praznik i gde je vasar, kotlic, razanj gde se okrece ili se slavi slava. Treba da se slika jedan turista u Kucevu kao zasticena vrsta, i mi to imamo. Da li ce glasilo da objavljuje kako se koja devojka predsednika poradja, to radi jedino. Ostalo ima izmestenu pamet i suverenitet u Hotel, nema o cemu da brine gde gori, gde je sta palo i propalo.

  6. Bas me zanima sta kaze na sve ovo komunalac Novica Janosevic cijim je dolaskom u JKP Kucevo ovo preduzece naglo pocelo da tone. Raja i Mikic su njegov izbor

    1. Šta on pa zna da kaže, kakvo glupo pitanje, pa taj čovek je polupismen, zloban, pokvaren do podne mrzi ceo svet a posle podne i samog sebe, tipičan pokondirani radikal.

      1. Psihološki profil dotičnog je idealno opisan, samo u tom mozaiku udeo ima i supruga mu druga koja je vektor zla.

  7. Paljenje deponija se ne dešava samo u Kučevu već i u Velikom Gradištu i Golupcu. Razlog za paljenje deponija je novac koji opštinski rukovodioci trpaju u svoje džepove. Potrudite se da otkrijete pozadinu svega pa će vam biti jasno zašto svesno truju kako narod tako i životnu sredinu.

  8. Samo napred brigade i jagnjeće i praseće, nije sezona pihtija, zato žderite što više pečenja dok vam veliki broj građana među kojima ima dosta dece gladuju. Nemate vi dušu, zato će te završiti kao najobičniji slepci jer ima boga?

  9. Cude se pijacari, fude se vasardzije, a tek gradjani ne mogu da shvate da je pet godina star park od platana posecen. To je uradjeno po projektu LERai Suzane Markovic, sadio jeJKP. Motorna testera bezobzirnog Ivana Hotelskog je unistila gradski park u povoju. Pare za park su bile od naknade za koriscenje suma. Pdelili su posao, zamenik mu krci sume a predsednik rusi parkove po Kucevu. Ovamo deponija se potpaljuje i kiseonik ponestaje u Kucevu. Organizovana seca parkovekih povrsina to postoji samo u Kucevu. Zalosno je kolika jenebriga hoteljera za grad. Ako Kucevljani cute, a vecinacuti onda je ovo u redu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker