HTELI DA POKRENU NARKO-BIZNIS: Osnovno tužilaštvo u Požarevcu zakazalo suđenje ocu i sinu iz Vlaškog Dola

Osnovno tužilaštvo u Požarevcu podiglo je optužni predlog protiv oca i sina, B. M. i I. S. iz Vlaškog Dola, na čijem imanju su krajem prošle godine pronađene 23,6 tone materije za proizvodnju sintetičkih droga.

Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu

Da podsetimo, sumnja se da su uhapšeni otac i sin praktično nameravali da nastave biznis čuvenog Milana Zarubice, poznatog po nadimku “kralj sintetičkih droga”, pošto su hemikalije pronađene kod njih navodno ranije pripadale Zarubici. Na imanju koje obezbeđuje policija pronađen je benzil-hlorid i oko 180 litara amfetamina.

– Podnet je optužni predlog protiv oca i sina i na teret im se stavlja neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu. Oni se terete za nedozvoljeno nabavljanje i posedovanje materija i supstanci namenjenih za proizvodnju droga – rečeno je u Osnovnom sudu u Požarevcu

– Glavni pretres je zakazan za mart ove godine. Tužilaštvo je za sina tražilo tri godine zatvora, dok su za oca tražili šest godina robije – navode u sudu i objašnjavaju da je u pitanju skraćeni postupak, te da je za ovo delo propisana kazna od dve do osam godina zatvora.

KO JE MILAN ZARUBICA

Doktor Milan Zarubica, jedan od najvećih proizvođača sintetičke droge na Balkanu, nazvan i “kraljem amfetamina”, trenutno robija u Makedoniji, gde je uhapšen 2017. u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije, jer mu je u ilegalnoj laboratoriji pronađeno 300 kilograma droge kaptagon, koju zovu i “hemijska hrabrost” i “lek džihadista”, a koju koriste borci Islamske države.

Dr Milan Zarubica/Foto: Facebook

Zarubica, inače nekada ugledni doktor iz Zemuna, prvi put je uhapšen 2003. zbog proizvodnje sintetičke droge i osuđen na 11 godina zatvora. Kada je, tokom izdržavanja kazne, postao “slobodnjak”, ispostavilo se da je nastavio da se bavi istim poslom, pa je ponovo uhapšen u maju 2011. Priznao je krivicu i osuđen je na još tri godine zatvora. Na suđenju je, kako su mediji preneli, tvrdio da on ne pravi drogu, već lekove za koncentraciju.

Podsetimo, neverovatni slučaj u Vlaškom Dolu otkriven je kada je policija vršila pretres oca i sina, inače od ranije poznatih policiji.

U njihovom dvorištu bilo je 23,6 tona benzil-hlorida. Pored toga, otkriveno je i pet kanistera od po 50 litara amfetamina. Osnovno tužilaštvo u Požarevcu je osumnjičenima tada odredilo pritvor do 30 dana.

– Sumnja se da je benzil-hlorid, koji se koristi za pravljenje sintetičkih droga, a koji je bio na imanju B. M. i I. S., ukraden iz jednog skladišta. Taj benzil-hlorid se u tom skladištu nalazi još od 2011, kada je Milan Zarubica bio uhapšen zbog proizvodnje narkotika, a firma u kojoj je on bio jedan od rukovodilaca zatvorena. Ta hemikalija je tada oduzeta od Zarubice i bila je sklonjena u jednom skladištu – rekao je naš izvor iz istrage.

BOGATI DOSIJE UHAPŠENOG OCA I SINOVA IZ VLAŠKOG DOLA

Osumnjičeni B. M. i njegovi sinovi I. S. i A. N. dobro su poznati policiji po više krivičnih dela.

Otac ima čak 20 presuda za različita krivična dela, a hapšen je i u slučaju jednog poznatog striptiz bara i diskoteke, za koju se sumnjalo da je paravan za prostituciju, ali to nije dokazano.

Sinovi su hapšeni pre nekoliko godina zbog krađa u poštama, a A. N. se i dalje nalazi na robiji. Navodno, do sefova su dolazili postavljanjem dinamita. A. N. je navodno suđeno i zbog pokušaja ubistva braće iz jednog sela u okolini Požarevca. Inače, jedino I. S. ima ime koje je dobio na rođenju, B. M. i A. N. su promenili imena.

Otac i sin su na saslušanju tvrdili da nemaju veze sa pronađenim supstancama.

– I. S. je navodno rekao da on nije u dobrim odnosima sa svojim ocem, da ne govore i da on uopšte ne živi u kući u kojoj su nađene hemikalije. I. S. zaista ima prijavljeno prebivalište u domu svog brata, ali dosadašnja istraga je pokazala da ipak živi s ocem – priča izvor i dodaje da je i M. B. izneo odbranu na saslušanju.

– B. M. je istakao da je materiju u burićima u njegov dom doneo izvesni čovek iz Pančeva, čiji identitet ne sme da otkrije, te da je mislio da su to hemikalije za pravljenje sapuna i deterdženata.

POLICIJA ČUVA BURAD

Od trenutka pronalaska materija na imanju osumnjičenih nalazila se policija. Policijski službenici čuvaju burad sa benzil-hloridom jer je reč o izuzetno opasnoj materiji, koja je toksična i kancerogena, a mogla bi i da eksplodira ako se pravilno ne transportuje.

Utvrđeno je da je benzil hlorid bio u zelenim i plavim metalnim i plastičnim burićima, dok je 180 litara amfetamina i kofeina bilo u kanisterima.

(Tpknews.com/Kurir)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker