POŠUMLJAVANJE GORICE: Zasadili sadnice crnog bora u blizini Srebrnog jezera

Na popularnom brdu Gorica u blizini Srebrnog jezera, održana je ekološka akcija – pošumljavanje terena sadnicama crnog bora.

Pošumljavanje Gorice

U akciji koju su organizovali grad Požarevac, opština Veliko Gradište i Planinarsko društvo “Vukan“ iz Požarevca, učesvovalo je 150 učenika završnih razreda osnovnih škola iz Požarevca, pedesetak planinara i desetak planinarskih vodiča, a sadni materijal donirala su lovačka udruženja.

“Ja lično svaki svoj slobodan terenutak provodim u šumi jer sam lovac i znam koliko to znači i stalno propagiram da su 
planinarska i lovačka udruženja najstarija i najbrojnija ekološka skupina koja godinama unazad, decenijama pa čak i vekovima radi na očuvanju tog biodiverziteta i naših šuma. Da nije njih, ne bi one bile tako lepe i zelene i bile prilika i mesto gde možemo da se okupimo“, rekao je zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković, pohvalivši još jednom učesnike akcije kojima se, ujedno, pružila prilika da upoznaju svoj kraj – okolinu Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca.

Kako je rekao, na ovaj način deca će provoditi što više vremena u prirodi, a drveće koje su sada zasadili za 20 do 30 godina će postati šuma.

Opština Veliko Gradište svake godine implementira nekoliko projekata iz oblasti žaštite životne sredine, a sledećim će, uz podršku Ministarstva ekologije, na jesen takođe biti posađeno preko 2.000 sadnica crnog bora na Gorici.

U planu je da se na istom mestu posadi i 200 do 400 vrsta voćkarica pa bi učenici, pored bogatog kulturnog nasleđa Kelta, Rimljana i Turaka, mogla da upoznaju i autohtone voćkarice.

PREDAVANJE

Akciju pošumljavanja predvodio je Novica Mitić, planinarski vodič iz Požarevca koji je sa svojim članovima, na prelepom vidikovcu sa pogledom na DTD kanal, učenicima održao i predavanje iz “osnova planinarstva“ – oblasti orijentacija.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker