Održan kongres Vlaha Srbije na Borskom jezeru (FOTO/VIDEO)

U hotelu “Jezero” na Borskom jezeru održan je Kongres Vlaha Srbije, na kome je između ostalog predstavljena Deklaracija prema kojoj se ovaj kongres u stalnom zasedanju smatra institucijom najvišeg ranga u vlaškoj nacionalnoj zajednici.

kongres-vlaha-borsko-jezero

U prepunoj sali hotela „Jezero“, delegati iz udruženja, kulturnih društava i organizacija vlaške populacije i njhovi gosti iz Rumunije i Bugarske, kao i predstavnici Ambasade Rumunije, nakon opširnih izlaganja domaćina i gostiju, usvojili su Deklaraciju Kongersa.

Učesnici su razgovarali o položaju vlaške nacionalne manjine u Srbiji i mogućnostima za punu primenu visokih kriterijuma, deklaracija i zakona koji su već usvojeni.

kongres-vlaha-borsko-jezero-5

Prema rečima moderatora skupa, Dušana Prvulovića, Srbija ima kvalitetne zakone, ali je njihova primena u praksi veći problem. On naglašava da ima napretka, ali da su glavni problemi i dalje obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i sloboda veroispovesti.

kongres-vlaha-borsko-jezero-7

U ovom dokumentu posebno se naglašava – da je krajnje vreme da se uspostavi briga o kulturnom nasleđu vlaške zajednice. Potrebno je uspostaviti kulturno-prosvetne institucije koje će sprečiti „dalje propadanje vlaškog kulturnog nasleđa“. Smatra se  da bogosluženje na meternjem jeziku spada u domen osnovnih ljudskih prava. Dve crkve mogu da se dogovore da  u vlaškim selima u objektima podignutim novcem meštana, službu vrše i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Sve zavisi od zainteresovanih vernika. Kongres Vlaha, naglašava se,  upućen je na Srbiju, današnju domovinu Vlaha od koje se očekuje podrška u vezi poštovanja  pravca i sloboda nacionalnih manjina. Od Rumunjje, matice Vlaha, očekuje se  više razumevanja zbog zajedničkog jezika, istorije i tradicije. Kongres će se obratiti i institucijama i mehanizmima Evropske unije i Ujedinjenih nacija kako bi ostvarili  svoja prava. Delegati su se založili i za efikasan Nacionalni savet Vlaha sa umreženim pomoćnim organima za razna važna pitanja, kao što je recimo pitanje maternjeg jezika, ali bez uplitanja političkih, pravnih i fizičkih lica srpske zajednice.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker