SRAMOTA ZA ČELNIKE POŽAREVCA: Arriva Litas održala protest uz obustavu saobraćaja u celoj Srbiji

Pored najavljene jednočasovne obustave saobraćaja u celoj Srbiji, Arriva Litas je i danas u Požarevcu ponovo organizovala protestnu vožnju.

Foto: Privatna arhiva

Uz zvuke sirena, jutros je kroz centar Požarevca prošla kolona Arriva Litas autobusa.

Negoslav Jovanović, direktor kompanije Arriva Litas iz Požarevca, rekao je da su, kako su i najavili ranije, održali obustavu saobraćaja na sat vremena zbog, kako tvrde, nezakonitosti prilikom tendera za izbor privatnog partnera za usluge prevoza na teritoriji grada Požarevca, dodajući da to nije uticalo na njihove putnike. Kompanija će, kaže, preduzeti i pravne korake – tužbu Upravnom sudu, a razmatraju mogućnost i da se obrate međunarodnim institucijama.

Današnji protest je održan i zbog nepreduzimanja mera od strane institucija, čelnika Požarevca i nadležnih državnih organa povodom tvrdnji iz kompanije.

Jovanović kaže da su se na to odlučili zbog u postupku javne nabavke za izbor privatnog partnera za usluge prevoza na teritoriji grada Požarevca. Tender je, kaže, bio nezakonit s obzirom na to da je dokumentacija u suprotnosti sa javno objavljenom studijom o saobraćaju i sa projektom javno-privatnog partnerstva odobrenog od nadležnog organa. On kaže da je kreiran samo za jednog ponuđača (Duga Petlovača), koji jedini u Republici Srbiji poseduje 25 vozila sa pogonom na komprimovani prirodni, tečni gas, a mlađih od devet godina.

Kaže da ne navodi da Duga ima protekcije, a da priča da je tender kreiran praktično za jednog ponuđača.

– Uskraćena nam je mogućnost i pravo, kao i drugim autoprevoznicima, da ravnopravno učestvujemo na tenderu, dodao je.

– Sramota je i žalosno za Republiku Srbiju da na ovaj način jedna kompanija sa stranim vlasnicima brani pravo na jednak tretman pri javnim nabavkama, a da u isto vreme predstavnici Republike Srbije zaključuju ugovore sa nemačkim ministarstvom transporta i sa engleskim zvaničnicima, kojima promovišu sigurnost investicija i stotine hiljada radnih mesta, a u isto vreme stotine radnika u Požarevcu strepi za svoju egzistenciju – , kaže Jovanović.

On je navodi da će kompanija preduzeti pravne korake, što podrazumeva podnošenje tužbe Upravnom sudu, ali dodaje i da razmatraju mogućnost da se obrate međunarodnim institucijama iako postupak nije okončan među domaćim organima.

Inače, Arriva posluje u 14 zemalja sveta u okviru Dojče banke, a u Srbiji zapošljavaju 700 radnika.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker