ŽAGUBICA: Početak radova na restauraciji česme palim borcima u Laznici (VIDEO)

Homolje, kao jedinstvena prirodna celina, sa više aspekata predstavlja destinaciju veoma vrednu u turističkom smislu – već samim svojim geografskim položajem i konstitucijom terena predstavlja celinu zaokruženu sa svih strana planinskim i šumskim vencima, što obezbeđuje pre svega čist i zdrav vazduh za nesmetan boravak, a ono što, za sada uglavnom, samo prolaznike, očekuje u srcu istočne Srbije je mozaik pravih dragocenosti sažet na malom prostoru.

To zapravo i jeste ključ i najveća vrednost jedne turističke ponude – bogatstvo priridnih atrakcija i kulturno istorijskih znamenitosti na malom prostoru. U mnogim naučno istraživačkim radovima na tu temu, može se pročitati da je ovaj predeo od nacionalnog značaja i ima osnove da se razmišlja o njegovom proglašenju za Nacionalni park. Pored sedam zaštićenih spomenika prirode u Homolju, brojni su i kulturno istorijski spomenici koji svedoče o davnim i važnim vremenima. Neki od njih će u narednom periodu biti obnovljeni, u saradnji lokalne samouprave i regionalnog Zavoda za zaštitu Kulturno istorijskih spomenika, čiji su predstavnici ovih dana obišli početak restauracije jednog od takvih objekata – spomen česmu borcima palim u toku I i II Svetskog rata u naselju Laznica.

Završetak trenutnih radova na kaptaži, koje izvodi JP ‘’Belosavac”’, a za koje je projekat uradilo JP za prostorno planiranje i razvoj opštine Žagubica, očekuje se do kraja marta, a onda će biti nastavljeno sa dovođenjem česme u njeno prvobitno stanje od strane glavnog izvođača projekta – Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ova česma, kao važan Kulturno istorijski spomenik, podignuta je odmah posle Drugog svetskog rata, 1946. godine u znak sećanja na borce pale u ratovima.

Pored ove, još jedna od veoma važnih istorijskih znamenitosti naselja Laznica je i spomen kuća Narodnog heroja Jovana Šerbanovića, čije bi oživljavanje takođe bilo od izuzetnog značaja.

TPKNEWS/SO Žagubica

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker