LJUBIŠA IZ SIMIĆEVA PITA DRŽAVU: Gde je obećana pomoć u kukuruzu proizvođačima mleka, kada će stići?

Kada su stočari, proizvođači mleka najavili protest za Veliki petak, država je reagovala i pozvala ih na pregovore. Na tim pregovorima osim povećane premije, obećana je i pomoć u kukuruzu.

Ilustracija

Premija povećana za pet dinara je, iako sa zakašnjenjem, isplaćena, dok se o kukuruzu ništa ne zna. Jedan od onih koji je pokušao da dopre do ministarstva poljoprivrede i sazna šta se dešava sa obećanom pomoći je stočar Ljubiša Mladenović iz sela Simićeva, opštine Žabari.

– Na svom gazdinstvu imam deset muznih krava, plus četrnaest komada telića, bikova, junica. Nije mnogo, nisam veliki proizvođač, ali sam nekada od toga mogao pristojno da živim. Danas je situacija potpuno drugačija, danas preživljavamo – bez ustručavanja priča Ljubiša koji je pre mesec dana uložio tri hiljade evra u đubrivo.

– Pre mesec dana sam uložio tri hiljade evra, jer sam bacio tri tone đubriva, plus gorivo, što prevazilazi sva moja očekivanja i mogućnosti. Glava me boli, za sad imamo našu hranu od prošle godine, da ne lažem i da se ne žalim na to, ali sve ostalo je mnogo poskupelo. Đubrivo je poskupelo 300 posto, a premija je podignuta za pet dinara. Nekima je to možda mnogo, a nama da je bilo prošle godine u ovo vreme značilo bi, sada se pitam šta uopšte radimo. Toliko poskupi jogurt u prodavnici za nedelju dana – ogorčen je stočar iz braničevskog okruga. Njihov rad je mukotrpan i traje svih 365 dana u godini, ali nema nameru da odustane od mlekarstva, jer je cela porodica posvećena tome.

– Mi nemamo kud, da vam kažem pošteno. Da li smo u gubitku ili nismo ne mogu stalno da preračunavam, znam samo da jedva preživljavamo. Supruga, roditelji, dvoje male dece i ja od toga živimo. Zna država koliko je potrebno za litar mleka da se uloži. Kilogram sena je 27 dinara, dva kilograma ide na sto kilograma telesne mase. Kad imamo u proseku po šesto kilograma tešku kravu to je onda 12 kilograma sena. Silaže ide bar 30 do 40 kg na dnevnom nivou, koncentrata minimum 12-13 kg, pa saberite. Neka bude štalski prosek 15-18 litara mleka, pa vidite računicu. Gde je gorivo, gde je đubrivo, od čega da živimo – pita se Ljubiša, a pita i državu, gde je obećana pomoć u kukuruzu, kada će stići.

– Mleko u količini od 150 litara dnevno predajemo „Ekofilu“. Trenutna cena bez premije od 15 dinara je 38-39 dinara. Država je obećala pomoć u kukuruzu, ali je to još u procesu. Zvao sam Ministarstvo, Upravu za agrarna plaćanja, stručnu službu, veterinarsku stanicu i niko živi ne zna šta je sa time i kad će biti odobreno. Pisao sam mejlove, zvao državnog sekretara, pustio mu poruku na mesindžer, on ne zna šta će biti. Ko onda zna? Čemu onda ovo vodi? Mleka nema ni na Zapadu, da bi se ponovila situacija od 2015. kada su ga uvezli i nama smanjili cenu. I oni imaju muke sa otkupom mleka – kaže poljoprivrednik iz Simićeva, napominjući da država isplaćuje subvencije, ali da one kasne i uvek dođu na kraju radova, kada su krediti već podignuti i novac uložen u gorivo i đubrivo.

– Ne mogu da lažem i da kažem da nemamo. Imamo subvencije po umatičenom grlu, po predatom litru mleka, po tovu junadi. Imamo subvencije, ali tek sad smo primili subvencije za prvi kvartal, a polovina je godine. Kada ćemo da primimo ostatak. Četvrti će biti 2023. Do 2016. je nekako funkcionisalo, dobiješ premiju do jula meseca pa nekako i završiš posao, a sada dobijemo tek u decembru ili januaru, februaru sledeće godine. Šta mi to onda znači. To što država daje kredite, oni uvek daju kad se završi posao. Mi smo godinama dizali kredite za setvu i kad god prođe setva oni puste to subvencionisano kreditiranje od strane države. Postoje i subvencije i krediti, ali dobija onaj koji je blizu njih. On dobije i obaveštenje kad se deli i kome da se javi, dođe sa kompletnom dokumentacijom, a mi jurimo notare, prenose, overavamo hipoteke, knjižimo, nismo svi u istoj situaciji – kaže Ljubiša Mladenović, nadajući se da će se nešto, ipak, promeniti i da će država podržati proizvođače mleka.

PROBLEMI SA GORIVOM

Iako postoji zaštićena cena goriva za poljoprivrednike, mnogi, kao i Ljubiša imaju isti problem.

– Meni je pumpa na kojoj sipam gorivo po zaštićenoj ceni na 50-60 kilometara. Dok se odvezem do nje i napunim goriva, ja potrošim više nego da sipam na bližoj pumpi i po ceni od 202 dinara. I tako je mnogima, zamislite one sa Peštera ili planinskih sela kojima su pumpe udaljene kao meni, nekima i dalje – kaže Ljubiša.

(Tpknews.com/Zorica D.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker