ŽAGUBICA: Održana jedanaesta manifestacija „Dani gljiva i bilja“ u Krepoljinu (VIDEO)

Ekološko društvo “Studenac“ iz Krepoljina, osnovano 1997. godine, organizovalo je jedanaestu manifestaciju „Dani gljiva i bilja“, uz podršku OŠ „Jovan Šerbanović“ i pomoć opštine Žagubica.

Screenshot (144)

Prvih godina održavanja, okupljanja su bila manjeg obima, uglavnom stručnjaka koji su uključivali zaljubljenike i naročito decu. Interesovanje je raslo, obogaćivali su se sadržaji i sve se pretvorilo u čitavu manifestaciju – festival gljiva.

Sakuljači su u subotu tragali za gljivama i biljkama, a u nedelju su izložili preko 100 vrsta gljiva i na desetine vrsta raznog bilja. Sakupljali su ih po obroncima Beljanice, u krugu od oko 10 kilometara. Posle otvaranja izložbe, kojoj su prisustvovali čelnici opštine Žagubica, članovi Mikološkog društva Srbije, gosti iz cele Srbije i domaćina, gosti su mogli da uživaju u degustaciji najfinijih specijaliteta spravljenih od gljiva.

Najviše pažnje kod degustatora izazvao je gulaš od pronađenih gljiva, koji je pripremio majstor Ljuba Grujić iz Kamenova, sela meda, koji već duže vreme živi u Krepoljinu. On je gulaš kuvao oko tri sata, u kazanu od 40 litara, u koji je ubacio pet vrsta gljiva, šargarepu, luk i papriku, uz tajne začine. Gosti su se okrepljivali gulašem, domaćom rakijjm zbog hladnog vremena, kao i specijalitetima koje je od gljiva pripremili učenici kuvarskog smera škole u Žagubici.

Među sakupljačima bio je i Zvonko Paunović (59) iz Breznice, koji je sakupio oko sedam kilograma crvenog vrgnja i jedan deo dao deci za izložbu.

– Ova gljiva košta oko 800 dinara, otkup je oko 600, a u sezoni 1.000 dinara. Raste na bukvi i kvalitetna je jer nema crve, rado je jedu i srne. Ima i lisičarke, bukovače, ali je vrganj najzastupljeniji – kazao je Paunović. On se bavi i stočarstvom i ratarstvom, a gaji i maline, koje u svežem stanju ima sve do kraja zime, a ovde ih i prodaje.

Bilo je ukupno oko 20 izlagača, a na štandovima su bili izloženi i suveniri i predmeti narodne radinosti. Domaćinstvo Milić iz Ceremošnje prodavalo je gljive, med i suvenire. Dragoslav Milić kaže da ima tri vrste meda od 900 dinara, ovčji sir od 600, kozji za 800 dinara i suvi vrganj po ceni od 350 dinara za 150 grama, jer je kilo 2.500. Dimljeni ovčji kačkavalj je 600, tegla vrganja u salamuri 550 dinara, a gljiva lisičarka 600 dinara. Tu su i drveni predmeti – oklagija, varjača, viljuške… Dragoslav prodaje i avan od drveta, kome je dao naziv “homoljski mikser”.

U pratećem programu jedanaestih “Dana gljiva i bilja”, održana su predavanja o uzgoju i korišćenju gljivai dečje kreativne radionice, a izveden je i bogat kulturno-umetnički program.

TPKNEWS/Agencije

 

 

 

 

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker