Zimske gume od 1. novembra – može i ne mora

Načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov rekao je da bi vozači od 1. novembra trebalo da imaju zimske gume, ali da policija neće sankcionisati vozače ako nema snega i leda, sem u slučaju udesa.

screenshot-180

“Propisano je da svi vozaci do 1. novembra zamene svoje gume i stave zimske, jer će u narednom periodu biti niskih jutarnjih temperatura, a na nekim putevima i poledice. Ako nema snega i leda policija nece sankcionisati vozace, ali ako dođe do udesa, onda će biti sankcija. Takođe, vozaci van naseljenih mesta moraju da imaju lance na gumama, a ako nema snega i leda, onda u dodatnoj opremi”, rekao je Arsov za B92.

On je dodao da je ove godine bilo 160 udesa manje u odnosu na statistički prosek u prethodnih petnaestak godina, uz napomenu da je pet osoba manje stradalo ove godine u odnosu na isti period prošle.

”U toku godine policija otkrije oko milion saobracajnih prekršaja, cetvrtina od toga je prekoracenje brzine, a cetvrtina nevezivanje pojasa i vožnja pod dejstvom alkohola. Mi cemo to u narednom periodu sankcionisati kao glavne vidove prekršaja, ali i sve ostale prekršaje, narocito korišcenje mobilnog telefona i nepropisan prevoz dece”, istakao je Arsov.

Na pitanje o medijskim spekulacijama o novom Zakonu koji bi propisao i oduzimanje vozila vozačima koji se nađu u saobraćaju u alkoholisanom stanju, Arsov je rekao da je posle predlaganja Nacrta i stavljanja u javnu raspravu moralo da se krene ispocetka kako bi se Zakon usaglasio sa propisima Evropske unije.

”Osnovni tekst zakona nikada nije bio usaglašen, bilo je nejasnoca pa je zakon vracen da pojasnimo. Morali smo da prevedemo sve podzakonske akte, to se sve radi pisanim putem i procedura je sporija, ali cemo sve usaglasiti”, rekao je on.

Arsov je precizirao i da odgovor iz Evropske komisije može da stigne za nekoliko nedelja ali i nekoliko meseci, tako da se još ne zna tačno kada će zakon zaživeti.

TPKNEWS/Tanjug

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker