STIŽU DOLARI: U Srbiju stižu milioni

Dogovor o prodaji diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i Njujorku, uključujući i šestosoban stan na Menhetnu, na korak je da bude definitivan nakon što je prošlog petka održan sastanak u slovenačkom Kranju, a sporne nekretnine će se uskoro naći na međunarodnom tenderu.

stan-srj-manhetn

Srbija, Hrvatska, Makedonija, BiH i Slovenija su konačno postigle dogovor o podeli nekretnina čija je preliminarna vrednost procenjena na 43 miliona dolara. Prodaja ovih nepokretnosti biće oglašena u uglednim listovima “Vašington post” i “Ekonomist”.

Budući da se radi o nekretninama u rezidencijalnim kvartovima, među diplomatima u spomenutih pet zemalja procenjuje se da bi zarada mogla biti i veća. Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto.

Ovaj diplomatski optimizam ne treba uzeti “zdravo za gotovo” jer je još 2011. godine objavljena vest da je holivudski superstar, Džek Nikolson, zainteresovan za kupovinu službenog apartmana bivše SFRJ na Menhetnu. Stan ima 400 kvadrata i nalazi se na adresi Park avenija 730, a procenjen je na 20 miliona dolara. U tom trenutku stan je bio prazan devetnaest godina jer države bivše SFRJ nisu mogle da se dogovore o vlasništvu. U međuvremenu, bivše republike SFRJ su uspele da postignu dogovor.

Većina spornih nekretnina bila je do sada u nadležnosti Srbije, ali ih se zbog visokih troškova održavanja i očuvanje ovih objekata, delimično odriče. Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije tvrde da je stan na Petoj aveniji, koji je zaključan još od 1992. godine i propada, mesečno koštao 14.000 dolara, što ukupno iznosi 2,7 miliona dolara. Od ukupno 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51. Srbija koristi ili održava većinu preostalih zgrada i stanova, piše hrvatski Jutarnji list.

Naredni sastanak o prodaji nekretnina trebalo bi da se održi u martu 2017. u Beogradu.

TPKNEWS/Blic

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker