SASTANČENJE SA RIO TINTO: Vučić rasprodaje srpsku zemlju kao da mu je deda u amanet ostavio (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao u ponedeljak sa delegacijom kompanije Rio Tinto na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom.

Predsednik sa delegacijom Rio Tinta

Sa njim je razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije, navedeno je u saopštenju kompanije Rio Tinto.

Komentarišući sastanak Aleksandra Vučića sa predstavnicima kompanije Rio Tinto, koja u Srbiji želi da eksploatiše mineral jadarit, Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da bi predsednik „trebalo da pita građane da li su za taj projekat ili ne“, prenosi N1.

– Kao i svi njegovi saradnici i svi koji nam guraju Rio Tinto kao strateškog partnera. Kad pogledate šta je Rio Tinto radio po svetu, da je proteran iz 90 odsto zemalja, kako im pada na pamet da dovode Rio Tinto – pita Jovanović.

– Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine – rekao je predsednik Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

Predstavnici kompanije Rio Tinto su informisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita, navodi se u saopštenju.

Razbacuje se Rio Tinto cifrma, sa 450 miliona dolara koje će uložiti u projekat “Jadar” do karaja ove godine.

Sagovornici su se, prema saopštenju, saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Republike Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

– Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju – rekao je Vučić.

Ostaje nejasno zašto lokalna zajednica nije bila na sastanku i da li je njih neko pitao šta misle o raskopavanju njihovog ognjišta i zemlje.

(Tpknews.com/Agencije)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker