VAŠE JE SAMO DA PLATITE: Od 1. januara skuplja pretplata za RTS i RTV

Građani Srbije će od 1. januara sledeće godine plaćati uvećanu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine.

Naime, Vlada Srbije predložila je Predlog izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je danas ušao u skupštinsku proceduru, a kojim je predviđeno povećanje te takse sa 220 na 255 dinara.

„Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika. Shodno navedenom, predlaže se da se visina takse promeni sa iznosa od 220 dinara na 255 dinara počev od 1. januara 2020. godine“, navodi se u obrazloženje izmena Zakona, koje su danas ušle u skupštinsku proceduru.

U tom dokumentu se ističe da je najcelishodnije da se javni medijski servisi i tokom 2020. godine delimično finansiraju iz republičkog budžeta, a delimično iz takse, koja bi se naplaćivala iz preko računa za utrošenu električnu energiju.

Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis je donet 31. decembra 2015. godine i od tada se taksa za javni servis plaća preko računa za električnu energiju.

Ovo je drugi put da se menja taj zakon i drugo povećanje takse, budući da je krajem prošle godine ona povećana sa 150 na 220 dinara.

(Tpknews.com/Insajder)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker