VLADA REŠILA DA NAS OPELJEŠI! Od danas akcize na duvan, kafu, alkohol, benzin i dizel veće za 8 odsto

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra predviđeno je da od danas akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

Foto: Adobe Stock

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije navodi za RTS da će to opteretiti budžet stanovništva, ali posledično i privredu. Međutim, očekuje se da se u budžet na osnovu uvećanja akciza do kraja godine sliju četiri milijarde dinara, što će pomoći da se pronađe balans u budžetu.

U obrazloženju razloga za uvećanje akciza navodi se da se pre svega očekuje da se od derivata nafte i cigareta oko četiri milijarde dinara slije u budžet do kraja 2023. godine.

Litar evro-dizela je već tri dinara bio skuplji ovog petka u odnosu na prethodni. Posle današnjeg povećanja akciza, Stanić ocenjuje da nas čekaju više cene na pumpama.

“Više cene, to je pre svega bitno i stvarno, a opet sa druge strane treba da uvidimo i šta se dešava na tržištu energenata, konkretno nafte, ona je sada preko 90 dolara za barel, dakle kontinuirano raste u poslednjih nekoliko meseci. U junu je bilo između 70 i 75. To znači da je preko 20 odsto taj porast. Sa druge strane, problem je i sa dizelom na nivou Evrope, iz tog razloga je ta cena i viša. To su sve stvari koje utiču na to da i drugi proizvodi u maloprodajnim objektima kalkulišu cenu goriva i samim tim to je inflatorni pritisak”, kaže Stanić.

Međutim, kako dodaje, ostali faktori koji utiču na usporavanje inflacije su i dalje jači i samim tim nastavlja se usporavanje inflacije, za koju se očekuje da će na kraju ove godine biti oko 9 procenata.

“Opet, sa druge strane, treba istaći da i dalje nastavlja da pada kupovna moć stanovništva koja će dodatno biti opterećena i ovim porastom, pre svega, goriva. Iz prostog razloga što, naravno, to je nešto bez čega nije moguće zamisliti svakodnevnicu”, kaže gost Jutarnjeg programa.

Očekuje da inflacija bude jednocifrena na kraju godine.

“Dakle da padne na tih 9 ili 9,5 procenata, ali je bitna ta psihološka granica. Dakle, ukoliko padne na tu jednocifrenu cifru, a velika je verovatnoća da će se to desiti. Samim tim, to je dobar znak i za narednu godinu kada se očekuje da taj nivo bude prepolovljen do kraja 2024. godine”, kaže Stanić.

(Tpknews.com/RTS)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker