POČELA AKCIJA AMSS: Besplatna provera tehničke ispravnosti vozila

Auto-moto savez Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila, organizuje tokom ove sedmice (19 – 24. juna), tradicionalnu akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“.

Auto-moto savez Srbije, od 1989 godine u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP Republike Srbije, uz podršku Asocijacije tehničkih pregleda organizuje preventivno – bezbednosnu akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”. Akcija se organizuje dva puta godišnje, pred početak letnje i zimske turističke sezone.

Svake godine, akciji se priključi više od 200 linija tehničkog pregleda širom Srbije, i vozači u svakom delu Srbije mogu potpuno besplatno da provere tehničku ispravnost svojih vozila. Veoma je važnop da se ovoj akciji odazove što veći broj vozača, jer sa večim brojem ispravnih vozila smanjuje se broj žrtava u saobraćaju i dugoročno kreira saobraćajna kultura.

Zahvaljujući dobroj teritorijalnoj rasprostranjenosti mreže sistema AMSS i partnera, koji učestvuju i činjenici da je provera ispravnosti u toku akcije besplatna, kao i dobroj medijskoj promociji, akciji se svake godine odazove više od 10.000 vozača. Za besplatnu proveru tehničke ispravnosti uglavnom su najviše zainteresovani vlasnici starijih automobila, koji već pretpostavljaju da postoji neka neispravnost na njihovom vozilu.

O značaju same akcije za opštu bezebednost na putevima u Srbiji govori i činjenica da je nakon analize strukture kvarova neispravnih vozila tokom niza godina, utvrđeno da uglavnom trećina pregledanih vozila ima problem sa kočnicama, desetina sa sistemom za upravljanje, a kod gotovo trećine od pregledanih automobila nije ispravna svetlosna signalizacija. Manje od desetine kvarova se odnosi na sistem za vuču, gasove i ostalo. Svi nabrojani kvarovi mogu dovesti do teških posledica i ugroziti ne samo vozače tih vozila, već i druge učesnike u saobraćaju.

Osim uštede vozačima čija se vozila budu pregledajna, ova akcija takođe ima za cilj i podizanje svesti o tome da je veoma važno, naročito za starija vozila, redovno kontrolisati tehničku ispravnost vozila.

TPKNEWS/AMSS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker