PRVOSTEPENA PRESUDA: Višegodišnje zatvorske kazne za dilere droge

Saša J. iz Kostolca 14 puta osuđivan, u zatvoru proveo 11 godina, dok je Marija M. iz Požarevca četri puta osuđivana.

Sudsko veće Višeg suda u Požarevcu, kojim je presedavala sudija Gordana Vidojković,  a optužnicu zastupao zamenik Višeg tužioca Slobodan Kovačević, izreklo je prvostepenu presudu kojom se Saša Jeremić (33) zvani mali Sojče iz Kostolca, osuđuje na četri ipo godina zatvora zbog krivičnog dela Neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge u saizvršilaštvu. Istom presudomom zbog istog krivičnog dela na tri godine zatvora osuđena je i Marija Milenković (40) iz Požarevca, koja je sa prvoosuđenim živela u vanbračnoj zajednici. Njoj je sud izrekao i meru obaveznog lečenja od zavisnosti, koja će se izvršiti u zavodu za izvršenje kazne ili odgovarajućoj ustanovi. Mera obaveznog lečenja trajaće dok postoji potreba za to, ali ne duže od tri godine. Vreme provedeno u ustanovi za lečenje uračunaće se u kaznu zatvora. Odbrana prvostepeno osuđenih najavili su žalbu pred Apelacionim sudom u Kragujevcu.

Prema navodima iz presude oboje osuđenih su bili zavisnici od opojnih sredstava i kao takvi više puta su se psihijatrijski lečili. Što se konkretno tiče zašta su osuđeni, u presudi se navodi da su u periodu od 13. 01. do 16 01. 2016. godine nabavili i rasturali opojnu drogu heroin i ekstazi.

– Najpre su Saša i Marija 13. 01 zajedno otišli u Beograd i od njemu poznatog N.N. lica preuzeo 48, 41 grama heroina i 61 tabletu ekstazija ukupne težine od 25,18 grama. Tu količinu droge preneli su u Požarevac i Kostolac radi dalje prodaje. Policija je 16. januara 2016. godine u stanu u Kostolcu gde su zajednički živeli u Marijinim ličnim stvarima (tašni) pronašla pomenutu drogu, koju su  i zaplenili – navodi se u presudi.  

Advokat Novica Pantić

Ovakvo činjenično stanje sud je utvrdio tokom dokaznog postupka. Izveštajem veštaka-psihijatra utvrđeno je, iako su oba osuđena lica bila narkomanski zavisnici, da su tokom izvršenja krivičnog dela bili potpuno uračunljivi i svesni svih radnji koje su obavaljali.

Branilac po službenoj dužnosti Saše Jeremića, advokat Novica Pantić kaže da će po dobijanju pismenog otpravka presude uložiti žalbu višoj sudskoj instanci, jer smatra da je dokazni postupak bi nepotpun i kao takav nije dokazao krivicu svog klijenta. – Dokazi koji su izvedeni ne dokazuju krivicu mog klijenta jer su nedovoljni, pogotovu što pomenuta količina droge nije nađena kod njega, već u ličnim stvarima drugooptužene. Šta više glavni svedok je u međuvremenu umro, pa smatram da je njegovo svedočenje trebalo da se izuzme iz spisa – izjavio je advokat osuđenog Jeremića.

BOGAT POLICIJSKI I SUDSKI DOSIJE OSUĐENIH DILERA 

Oboje prvostepeno osuđenih dilera do sada su više puta osuđivana za različita krivična dela, među kojima su bila i dela zašta su i sada osuđeni. Jeremić je čak 14 puta pravosnažno osuđivan, mahom pred Osnovnim sudom u Požarevcu, dok je Milenkovićeva osuđena četri puta. Jeremić je prema sopstvenom priznanju u zatvoru proveo 11 godina, dok je Marija tri puta osuđena na uslovnu kaznu, dok je jedanput bila novčano kažnjena.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker