RAJ ZA TURISTE: Veliko Gradište i Požarevac na sajmu turizma (VIDEO)

Na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, 23. februara, zajedničkom prezentacijom, svoju bogatu turističku ponudu predstavili su opština Veliko Gradište i grad Požarevac.

Foto: TOVG

U prisustvu visokih zvanica, ambasadora Kube, atašea ambasade Rumunije, direktora Kulturnog centra ambasade Irana, načelnika Braničevskog upravnog okruga, predstavnika Austrijske razvojne agencije, Nemačke organizacije za tehničku saradnju, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije i drugih, posetioci su imali prilike da se upoznaju sa prirodnim, kulturnim i istorijskim osobenostima kao turističkim potencijalima kroz široki spektar različitih ponuda.

Posetioce je, kao jedan od domaćina skupa, sa postignutim rezultatima i akcijama koje opština Veliko Gradište priprema u cilju jačanja turističke ponude, upoznao predsednik ove opštine, Dragan Milić. Srebrno jezero, kao moderna turistička destinacija čini jedan od najznačajnijih turističkih potencijala ovog kraja.

“Želimo da jednim turističkim proizvodom koji obuhvata Srebrno jezero, Ramska tvrđava, Viminacijum, Ljubičevo i druge sadržaje iz ovog kraja, a nadamo se da će tu biti i Golubac i Golubačka tvrđava, zaista prezentujemo na jedinstven način. Na 150 kilometara u okruženju Srebrnog jezera i Požarevca živi tri do četiri miliona ljudi. To je naša šansa za razvoj turizma.“, rekao je Milić, predstavivši ponudu koju obuhvataju brojni hoteli, restorani sa ribljim specijalitetima koje su gosti na prezentaciji mogli i da probaju, izuzetan akva park, dva turistička broda, marina, sportsi tereni za različite sportske sadržaje, Veslački centar za trening reprezentacije, TEO4 košarkaški kamp sa četiri terena, vrhunskog Miloša Teodosića, te sportsku halu u završnoj fazi izgradnje koju pomaže Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao osnov za budući odbojkaški kamp.

“Imamo ambiciju da budemo grad umetnosti i kulture“, dodao je predsednik opštine Veliko Gradište, izrazivši zahvalnost Snežani Milošević i Udruženju likovnih stvaralaca ,,Đura Jakšić“ za organizovanje likovnih kolonija, sa kojih se deo slika nalazi u holu zgrade opštine gde je, sa drugim eksponatima, formirana galerija. Zaslužni za umetnost su i Narodni muzej Veliko Gradište, brojne kulturno-turističke manifestacije, te slavni Carevac i Žanka Stokić. On je najavio i rekonstrukciju glavne ulice sa prvobitnim izgledom kao ponudu turistima koji brodom pristanu u Velikom Gradištu.

“Novi izazov za turiste je i Ramska tvrđava koju rekonstruiše Vlada Turske, u blizini Viminacijuma, oaze turizma, i Ljubičeva. Nizvodno se nalazi Golubačka tvrđava do koje putnici mogu uživati u vožnji brodom.“, dodao je Milić, naglasivši da Veliko Gradište nastoji da bude grad zelenila i zdrava i čista sredina. “Pozivam vas, dođite u Veliko Gradište i Požarevac i ponovo se vratite.“.

Ovom prilikom, on je čestitao na humanosti Jeleni Marković koja je letos pokrenula grupu “Vozači i iznajmljivači velikog srca Srbije“ sa ciljem da deci sa invaliditetom i njihovim porodicama obezbedi prevoz i besplatni smeštaj koji je prošle godine iskoristilo oko 300 dece.

Ponudu grada Požarevca predstavila je pomoćnica gradonačelnika, Svetlana Milutinović, upoznavši prisutne sa 55. Ljubičevskim konjičkim igrama, međunarodnom turističko-sportskom manifestacijom sa najdužom tradicijom u čitavom Okrugu i šire, a koja je godinama unazad brend Požarevca i Srbije, negujući običaje, tradiciju i kulturu ovog kraja.

Prezentaciji se pridružio i Boško Savković, direktor međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma “Silafest“ koji ove godine slavi desetogodišnji jubilej, najavivši brojne novosti i zanimljivosti, među kojima i veče filmske muzike u Ramskoj tvrđavi, ali i posebne goste kao što su udruženi proizvođači vina Vojvodine.

O arheološkom lokalitetu Viminacijumu, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta Rimske imperije i najvećih rimskih gradova na Balkanu 1. veka nove ere, govorio je predstavnik Arheološkog instituta, dr arheologije Nemanja Mrđić. Uoči održavanja međunarodnog “Limes kongresa“ on je predstavio novi avantura park te uređenje i izgradnju smeštajnih kapaciteta replike legijskog logora, kapaciteta 900 mesta, već rasprodatih uglavnom deci iz inostranstva koja će tokom boravka u Viminacijumu, na originalan način iskusiti rimski način života.

Arheolog Dragan Jacanović dočarao je gostima istoriju Ramske tvrđave, od prvih keltskih tragova iz 4. veka, preko ostataka rimske i vizantijske arhitekture, sve do srednjevekovnog osmanlijskog utvrđenja sa pratećim karavan-sarajem i hamamom, podignutog u vreme sultana Bajazita II, na mestu gde se, kako je rekao, spajaju Balkan, Karpati i Panonija.

Povodom obeležavanja 300-godišnjice potpisivanja “Požarevačog mira“, jednog od najznačajnijih mirovnih sporazuma sklopljenih u istoriji Evrope, prisutnima se obratila diplomirani geograf, turizmolog, Jelena Milenković, iz Narodnog muzeja u Požarevcu.

Predsednica Udruženja likovnih stvaralaca ,,Đura Jakšić“ i organizator brojnih međunarodnih likovnih izložbi, Snežana Milošević, istakla je veliku zainteresovanost stranih umetnika za Veliko Gradište i Srebrno jezero, koje je, između ostalog, rezultiralo otvaranjem kancelarije za Jugoistočnu Evropu Udruženja “Focus Europa“ iz Neudrossenfeld-a (Nemačka) baš u ovom mestu koje ima “dobru energiju, dobre ljude i gde se neguje kultura“.

(SOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker