VEČITI GRAĐANI DRUGOG REDA: Opština Žabari neće da renovira Dom kulture u selu Porodin jer u njemu žive Vlasi? (FOTO/VIDEO)

Nekadašnji Dom kulture u selu Porodin u opštini Žabari, nalazi se u izuzetno lošem stanju i zahteva hitne radove rekonstrukcije i sređivanja.

Kud “Mladost” Porodin

Kako su nam rekli meštani iz Porodina: Dom kulture je izgrađen u periodu od 1948. godine do 1950. godine, i u sklopu Doma kulture tada su postojale šest učionica, stara kancelarija Mesne Zajednice, stara Mesna Kancelarija i školska radionica koje nisu više u upotrebi.

Sala Doma Kulture je renovirana 1983. godine za emisiju TV Beograd “Znanje-Imanje”. Sala poseduje prostranu binu i 300. stolica, tako da su se u njoj održavale folklorne i školske priredbe i povremeno bioskop.

Međutim, od te 1983. godine, pa sve do prošlog opštinskog saziva, kada je odobreno i urađeno renoviranje krova i stolarije, opština Žabari nije odvajala nikakva sredstva za održavanje. Kako su nam meštani Porodina objasnili, da, kako u selu Porodin živi isključivo Vlaško stanovništvo koje neguje Vlaške običaje, uvek su bili diskriminisani i svrstani među građane drugog reda, od strane opštine.

U selu Porodin je davne 1950. godine, odmah nakon završene izgradnje Doma kulture osnovano Kud “Mladost” Porodin, koji sada broji oko 50. aktivnih članova, a svake godine se vrši upis novih, tako da rad ovog društva traje tokom cele godine, i od tada pa sve do danas aktivno radi i učestvuje na svim opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima. U sklopu KUD-a rade folklorna, muzička, recitatorska i dramska sekcija. KUD “Mladost” Porodin bio je i učesnik mnogih poznatih manifestacija, smotri folklora i sabora narodnih stvaralaštva kao što su “Homoljski Motivi”, emisija Radio-Televizije Srbije “Časa vode sa izvora”, “Kreni kolom da krenemo”, “Selo gradu u pohode”, “Prođoh Levac, prođoh Šumadiju”, “Igraj, pevaj Srbijo”, “Znanje-Imanje” na kome su učestvovali 1982. godine, “Selo Veselo”, “SFAS” kao i redovan učesnik u menifestaciji takmičenje sela opštine Žabari i Braničevskog Regiona. Do sada, KUD “Mladost” Porodin, iza sebe ima priličan broj humanitarnih koncerata, sa kojima može slobodno da se pohvali. Za svoj došadasnji rad, KUD je nagrađen sa nekoliko diploma i zahvalnica na spomenutim takmičenjima.

I pored svih navedenih zasluga, pohvala i nagrada koje je ovo kulturno umetničko društvo izređalo za svojih 50. godina postojanja, opština Žabari je sve to u potpunosti zanemarila, namerno ili slučajno?

Roditelji dece koja su članovi KUD-a “Mladost” Porodin, požalili su nam se da deca kada je lepo vreme vežbaju vani, a kada pada kiša u sali za venčavanje. Zbog ovih poteškoća koje imaju, uprava KUD-a obratila se lično i predsedniku opštine i Skupštini opštine Žabari, ali do sada su podjednako uvek dobijali isti odgovor. Kako su nam rekli roditelji dece, jedino što oni žele jeste da se nađe neko rešenje u vezi sanacije Doma kulture u Porodinu, jer deca imaju volju i želju da održe tradiciju koju su nasledili od starijih.

U vezi ovog problema, zbog kojeg su nam se obratili meštani Porodina, probali smo par puta da stupimo u kontakt sa opštinom Žabari, ali niko nam se nije javljao na telefeon. Uputili smo im i mejl, u kome smo objasnili tematiku problema sa zahtevom odgovora na par pitanja, na žalost ni na naš upućeni mejl još nam niko nije odgovorio iz opštine Žabari.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker