DECA ISPAŠTAJU ZBOG SVAĐE RODITELjA: Sestre iz Kučeva ne mogu da se viđaju iako žive u istom gradu

Ćerke bivših supružnika Stojanović iz Kučeva, stare 15 i devet godina, zbog svađe roditelja i čudne odluke centra za socijalni rad, mesecima se ne viđaju iako žive u istom gradu.

Ćerke sa ocem / Foto: Privatna arhiva

Ova tužna činjenica, posledica je odluke po kojoj njihov otac, koji je dobio starateljstvo nad starijom ćerkom, nema pravo da je povede kad odlazi da se vidi sa mlađom, koja živi sa majkom. U Centru za socijalni rad tvrde da je sve urađeno po zakonu i da je to potvrdio i inspekcijski nadzor ovog slučaja.

Ovaj samohrani otac tvrdi da godinama zbog starateljstva vodi borbu sa bivšom suprugom, socijalnim radnicima i sudijama. Na tužbe i žalbe potrošio je oko 60.000 evra i “ne žali para”. Tvrdi da mu je bitno da deca budu zajedno, sumnja i da mlađa trpi zlostavljanje i pokazuje torbu punu spisa – tužbi, presuda, podnesaka, žalbi, prijava, rešenja, odluka. Pre pet godina izborio se da starija ćerka pripadne njemu, jer se sama tako izjasnila i ne odustaje da isto ostvari i za mlađu, koja je dodeljena majci.

– Mlađu ćerku viđam samo u Centru za socijalni rad, tri puta nedeljno, po jedan sat. Starija nema pravo da pođe, pa se zbog toga sestre i ne viđaju – kaže Dejan Stojanović (46) i dodaje: – Bivša supruga je ometala moje redovno viđanje sa ćerkama. Mlađu sada viđam u Centru za socijalni rad. Ambijent je neprimeren, u prisustvu bivše supruge i socijalnih radnika, što detetu i meni nimalo ne prija – žali se Dejan.

Torba puna spisa, tužbi, presuda… / Foto: Privatna arhiva

Bivša Dejanova supruga, Vesna Medar, odbacuje sve optužbe na svoj račun i tvrdi da se on ničim u životu ne bavi, već samo tužbama, žalbama i prijavama protiv nje, socijalnih radnika i sudija.

– Stariju ćerku ne viđam jer ju je on okrenuo protiv mene, a njegova viđanja sa mlađom ne sprečavam, već ih ona izbegava. Uostalom, ona sledeće godine puni 10 godina, pa može da se izjasni kod koga će da živi – kaže Vesna. – Umesto da krene dalje i živi i radi normalno, kao što ja pokušavam, bez obzira na probleme, moj bivši suprug opsednut je tužbama i žalbama. Iznosi optužbe na moj račun, ali ne spominje da je zbog nasilja prema meni dobio i zabranu prilaska – kaže Vesna Medar.

Stojanovići su se razveli 2011. godine. Dejan tvrdi da u to vreme tri meseca nije mogao da vidi decu, a onda je doneta privremena mera da ih viđa povremeno. Tvrdi da majka godinama ne viđa stariju ćerku, a mlađoj govori loše o ocu.

NIJE BILO KRŠENjA ZAKONA

Direktorka Centra za socijalni rad u Kučevu, Slađana Maranović Nikolić kaže da o ovom slučaju nema pravo da govori zbog zaštite interesa maloletnika.

– Da je sve urađeno po zakonu utvrdilo je i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je više puta sprovelo nadzor. I zaštitnik građana postupao je po žalbi Stojanovića i utvrdio da nikakvog kršenja zakona nije bilo – kaže direktorka.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker