ŠTA VAS ČEKA OD PETKA NA GRANICI: Važno obaveštenje za sve iz Srbije koji se vraćaju na rad u Austriju

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, biće uveden obavezan negativan PCR test, najavljeno je utorak posle podne na konferenciji za štampu austrijske vlade.

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je od petka strože kontrole na granicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR test.

– Mere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja korona virusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, pre svega sa Zapadnog Balkana – , objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih delova sveta.

– Međutim i dalje imamo previše uvezenih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a i kontrolisaćemo strožije poštovanje mere karantina – , podvukao je on.

Što se PCR testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz sertifikovanih laboratorija.

– Odustanite od putovanja ovog leta na Zapadni Balkan. Razumem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu – , dodao je Kurc.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će se preduzeti mere za sprečavanje drugog talasa.

– Zapadni Balkan važi za rizični region. Biće moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz tog regiona, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati, a mera karantina ostaje i dalje na snazi – , objasnio je on.

Nehamer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regiona mogu ući uz meru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim PCR testom.

Najavio je strože kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Nemačkoj.

On je, najavivši strože kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje. S tim u vezi je rekao da su kazne veoma visoke.

– Ako prekršite meru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 evra, a ako se zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu, kazao je Nehamer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogice, Nehamer je kazao to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker