LOV NA VAMPIRA: Kako su Kisiljevčani glogovim kocem Peri probili grudi

Prvi vampir, osvedočeni, pre Save Savanovića po izveštajima austrijskih stručnjaka potiče iz sela Kisiljevo kod Velikog Gradišta.

Foto: KOSMO/Ilustracija

O tome svedoče priče meštana koji neretko o ovome govore, ali ono što se zna jeste da su nakon smrti meštanina Petra Blagojevića, sve sumnje o postojanju vampira počele da se obistinjuju.

Mnogo je žitelja sela Kisiljevo počelo naglo da umire. Preminulo je po predanju njih devetoro za redom, uz pretpostavku da ih je duh ovog čoveka opsedao i davio. Sve žrtve su pre smrti tvrdile da ih je Petar Blagojević u snu redovno posećivao. O svemu ovome svedoče dokumenti iz 1718 godine austrijskih vlasti, koje su tada imale ingerencije nad severnom Srbijom.

Zahvaljujući još uvek sačuvanoj dokumentaciji danas postoje svedočanstva doktorskih rasprava čiji se zvanični dokazi u vidu zapisnika čuvaju u Nacionalnom Muzeju u Berlinu, kaže Mirko Bogičić, matičar, folklorista i dugogodišnji šef Mesne kancelarije sela Kisiljeva.

Mirko Bogičić/Foto: Screenshot

– Zvanično je 1725 godine izašla novina ,,Dijarijum,, u vreme Austrougarske vlasti u kojoj se prvi put pominje reč vampir u istoriji pominjanja reči i vezano je upravo za naše Kisiljevo. Tada je tu živeo čovek Petar Blagojević koji je posle smrti predanju noću opsedao svoje žrtve, u potrazi za hranom i cipelama. Davio ih je u snu i odmah nakon toga devetoro njih je preminulo. Čak se i njegova žena žalila da on noću dolazi od nje tražeći opanke – , kaže Mirko Bogičić.

Nakon straha i panike koja je zavladala među žiteljima Kisiljeva, oni su zvanično od austrijskih vlasti zatražili da se grob Petra Blagojevića otkopa.

– Kako to Nemačke i Austrijske vlasti rade veoma ozbiljno i temeljno, poslali su svoje zvaničnike koji su sa predstavnicima sela, otiši na seosko groblje i otkopali grob. Po zvaničnom zapisniku sačinjenom tada na licu mesta, nakon iskopavanja groba osam nedelja po ukopu pokojnika, telo se nije raspalo, već se primetilo da je na lešu Petra Blagojevaića porasla brada, brkovi, kosa i nokti – , objašnjava Bogičić.

Kako svedoče spisi, tada se pristupilo probadanju glogovim kocem u grudi i na zaprepašćenje svih prisutnih iz usta i ušiju pokojnika potekla je sveža crvena krv. Leš je odmah spaljen i pepeo bačen u obližnji Dunavac koji se nalazi nadomak groblja.

Taj dokument postoji i dan danas. Postoji još jedana zvanična prepiska, o prvom pominjanju reči vampir vezane za selo Kisiljevo. U njemu je to zavedeno kao ,,Vampir von Kisiljevo,,.

O tome svedoči i izveštaj Austrougarskog kapetana Johanesa Flikingera koji je objavljen u mnogim svetskim listovima, ističe Bogičić. Nedugo posle toga bečke novine ,, Wienerisches Dijarijum,, objavile su članak o ,,Vampiru von Kisiljevo,, i od tada se ova reč koristi u svetu.

Legenda o Petru Blagojevću osvedočenom prvom srpskom vampiru bila je vrlo upečatljiva za žitelje ovog malog sela koje se graniči sa Rumnijom pa je i dan danas u sećanju onih najstarijih. Svi Kisiljevčani znaju gde se nalazi grob Petra Blagojevića, pa pored Rumuna koji imaju legendu o Drakuli, ovo mesto se proslavilo upravo po ovom, ne tako prijatnom predanju.

(Tpknews.com/Informer)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Nije u Berlinu!Cuva se u nacionalnoj biblioteci u Becu i nalog za ispitivanje ovog slucaja nalozila je sama carica Marija Terezija!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker