VEŠTAČKA NESTAŠICA SE NASTAVLJA: U Braničevskom okrugu peleta nema, a drva papreno skupa!

U Braničevskom okrugu na stovarištima ogreva i dalje vlada nestašica, a nove porudžbine ne primaju. Peleta gotovo da i nema. I pored ograničenja cene od 38 hiljada za tonu i zabrane izvoza, na tržištu je i dalje nestašica.

Foto: Depositphotos/johzio@yahoo.com

– Trenutno nemamo pelet na zalihama, a da li će ga uopšte i biti za prodaju zaista ne znamo – , kažu za TPKNEWS u jednom stovarištu u Požarevcu.

Iz Ministarstva energetike poručuju da je na području Lebana, Brusa i Knjaževca u seči sa „Srbijašumama“ angažovana i Vojska, kako bi se obezbedile dodatne količine drva.

Inspekcije i dalje proveravaju i proizvođače i stovarišta peleta. Do sada je podneto više od 60 prekršajnih prijava.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva Zoran Lakićević kaže da je cena peleta ograničena na 320 evra, ali da neki trgovci prodaju pelet po višoj ceni.

U Srbiji je od proleća jagma za tim ogrevom. U odnosu na lane, cena drva je udvostručena. U Ministarstvu energetike očekuju da će mere koje su preduzeli, do kraja meseca poboljšati snabdevanje.

Zalihe drva prave, ne samo domaćinstva koja se greju tim ogrevom već i ona koja ga prethodnih godina nisu korstila – kupuju bar nekoliko kubika za rezervu, ako zatreba. Višestruko veća tražnja pogurala je i cene, pa za kubik treba dati od 9 do čak 13 hiljada dinara.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Svi su enormno podigli cene pod izgovorom rata u Ukrajina, a prava je istina da ih je pohlepa naterala na to. Ovo ucenjivanje naroda nenormalno visokim cenama neće trajati još dugo jer većina naroda jedva krpi kraj sa krajem. A zna se kako i na koji način pare dodju tako i odu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker