PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Uzbunjivač iz Požarevca dobio sudski spor protiv vodovoda

Uzbunjivač Darko Nenadić iz Požarevca, koji je otpušten s posla u JKP „Vodovod i kanalizacija“ jer je ukazao na moguću opasnost po javno zdravlje, dobio je sudski spor protiv poslodavca i pravosnažno mu je poništen otkaz.

Apelacioni sud u Kragujevcu odbio je žalbu požarevačkog vodovoda i potvrdio presudu Osnovnog suda u Požarevcu kojom je poništen otkaz Nenadiću. Sud je naložio poslodavcu da uzbunjivača vrati na posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi.

Presudom apelacionog suda postalo je nesporno da je Darko Nenadić otkaz dobio zbog ukazivanja na nepravilnosti koje su mogle izazvati štetne posledice po ljudsko zdravlje, a ne zbog nove sistematizacije u preduzeću, što su tvrdili rukovodioci vodovoda. Presudu u korist uzbunjivača Nenadića na apelacionom sudu izdejstvovali su advokati Pištaljke.

Poslodavac ne samo da je pokušao da odstrani uzbunjivača iz preduzeća, već je i zataškao njegove prijave. On je ukazao da je prilikom izgradnje cevovoda Požarevac-Dragovac korišćen sintetički lepak za spajanje cevi i da je zbog toga voda možda zagađena. Tokom 2017. godine saznao je da je prilikom izgradnje tog cevovoda utrošeno 50 kilograma sintetičkog lepka a pregledom knjiga hitnih intervencija utvrdio je da je na tom cevovodu otkako je izgrađen bilo više od 50 havarija.

Direktor požarevačkog vodovoda, koji je nedavno uhapšen i osumnjičen za korupciju, nije uradio ništa kako bi Nenadićeve prijave bile ispitane. Lice ovlašćeno za prijem informacija u postupku uzbunjivanja Miljan Marković čak je tvrdio da nije primio nikakve prijave od Nenadića uprkos pisanim dokazima o tome koje je sudija u prvostepenom postupku prihvatila kao validne. Marković je u međuvremenu napredovao u službi pošto je nasledio svog penzionisanog oca na funkciji upravnika radne jedinice u obližnjem Kostolcu.

Nakon Nenadićevih prijava, rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije“ pokušalo je da se otarasi uzbunjivača na način koji poslodavci najčešće primenjuju, kako pokazuje dosadašnja praksa Pištaljke. To je upravo donošenje nove sistematizacije radnih mesta kojom se ukidaju poslovi koje je do tada radio uzbunjivač ili se ukida samo radno mesto uzbunjivača. Tako je i javno komunalno preduzeće iz Požarevca krajem 2017. godine donelo novu sistematizaciju po kojoj je višak bilo baš Nenadićevo radno mesto – inženjera mašinskog razvoja i investicija. U prilog tome da su odgovorni iz požarevačkog preduzeća hteli da zataškaju ceo slučaj i uzbunjivača Nenadića sklone sa izvora informacija govori i to da mu nisu ponudili drugi posao iako je ispunjavao uslove za druga radna mesta. Novom organizacijom rada u preduzeću bila su otvorena dva nova radna mesta koje je Darko Nenadić mogao da popuni, a ostalo je i jedno staro koje je takođe odgovaralo njegovim kvalifikacijama i iskustvu. Nenadić je magistar tehničkih nauka, a u JKP-u iz Požarevca radi od 2007. godine.

Apelacioni sud u Kragujevcu je treća sudska instanca koja je po Zakonu o zaštiti uzbunjivača donela presudu u korist uzbunjivača Nenadića. Prethodno ga je i Viši sud u Požarevcu zaštitio tako što ga je privremenom merom vratio na posao, a potom i osnovni sud koji je ukinuo rešnje o otkazu uzbunjivaču. U svim postupcima uzbunjivača Darka Nenadića zastupao je pravni tim Pištaljke.

Prema našim podacima, ovo je petnaesta pravosnažna presuda u korist uzbunjivača od početka primene Zakona o zaštiti uzbunjivača. Uz to, dvadeset uzbunjivača je uz pomoć Pištaljke dobilo privremene sudske mere kojima su zaštićeni od odmazde poslodavaca.

(Tpknews.com/Cenzolovka)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker