LOV NA MORAVSKOG ŠAKALA: Ustreljena šest šakala i nijedna teta Lija (FOTO)

Poznato je da je šakal životinja predator i kao takva nanosi ogromne štete po lovni fond divljači u Srbiji. Zbog toga Lovački savez Srbije u svim lovištima na teritoriji gde šakal obitava organizuje hajke na njega.

Lovac pored ulovljenih šakala sa svojim ulovom/Foto: M. Veljković

Tako je poslednje nedelje u mesecu februaru po jedanaesti put organizovana hajka pod nazivom “lov na Moravskog šakala” u organizaciji Lovačkog udruženja “Resava”, koji čine Lovačke sekcije iz Lučice, Prugova, Poljane i Vlaškog Dola, sa preko 250 članova.

Tokom 11 godina održavanja moravske “šakalijade” odstreljeno je oko 60 šakala I četrdesetak lisica. U lovu na njih učestvovalo je, oko, 2.000 lovaca iz čitave Srbije i inostranastva(Rumunije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore). U svim dosadašnjim hajkama na ove predatore koji je uspešno organizovalo LU ”Resava” nije bilo nikakvih problema, niti je zabeležen bilo kakav incident.

Za razliku od prošle “šakalijade” kada su vremenski uslovi bili pravi zimski praćeneni jakim “severcem”, ove godine vreme je lovce poslužilo, jer se lov odvijao u idealnim uslovima u pravom prolećnom ambijentu, iako je zima po kalendaru još uvek u toku.Veliki broj lovaca iz čitave Srbije, I ekipa lovaca iz Budve koja je predstavljala Crnu Goru, njih dvestotinak, učestvovali su u tradicionalnom lovu na Moravskog šakala. Ovog puta u lovu nisu učestvovali lovci iz Rumunije, mada je na proslavi nakon lova bila I delegacija rumunskih lovaca, iz razloga što u Rumuniji vlada epidemija Afričke kuge koja je zarazila tamnošnje divlje svinje. Iz preventivnih razloga rumunski lovci nisu učestvovali u lovu na šakala.

Lovci su se od ranih jutarnjih sati počeli da okupljaju na zborno mesto u restoranu Izvor. Kako bi se zagrejali lovci su pribegli tradicionalnom srpskom zagrevanju uz pomoć domaće rakije. Nakon aperativa lovcima je poslužen doručak u vidu parčeta vruće gibanice I jogurta. Nakon okrepljenja, tačno u devet časova, član organizicionog odbora, Slaviša Pavlović, poznatiji kao Paja, dunuvši u lovačku trubu pozvao je sve lovce da se okupe kako bi dobili poslednje instrukcije pred polazak u hajku. I kako bi napravili zajedničku fotografiju

O kolikoj se štetočini radi govori nam bivši predsednik LU ”Resava” a sada član Orgazicionog odbora šakalijade Slaviša Pavlović Paja.

– Šakal je životinja predator koja nam je ratnih devedesetih godina došla sa rumunskih Karpata. Od tada se namnožila u svim krajevima Srbije, a posebno u Pomoravlju. Šakal uništava zečeve, mladu srneću divljač, gnezda sa pilićima fazana, jarebice i drugih ptica, kao i njihovih jaja… Pošto on nema prirodnih neprijatelja, sem čoveka, na nama lovcima je da taj broj šakala organizovanim hajkama, dovedemo na razumnu meru, kako bi zaštitili lovni fond divljači – objašnjava Slaviša Pavlović. On je pred sam polazak lovcima rekao na kojim potezima će biti organizovana hajka I podelio im poslednja uputstva. – Loviće se na tri lokacije. Jedna je u ataru Lučice na potezima takozvan i ”Vrbnici” I “Mrtvaja” dok će druga grupa biti na granici atara Prugova I Poljane, na potezu zvanom “Staro blato”, a treća u ateru Vlaškog Dola – , poručio je popularni Paja.

Predsednik Orgazicionog odbora šakalijade, koji je I predsednik LU ”Resava”, Novica Radivojević kaže da je bezbednost učesnika najvažnija i da se zbog toga lovci moraju strogo pridržavati pravila. – Ove godine hajku na šakala organizovali smo u lovištima koji se nalaze u priobalju reke Velike Morave u atarima Mesnih zajednica Lučica, Prugovo, Poljana I Vlaškog dola. Svi lovci detaljno su upoznati sa pravilima lova, kako ne bi došlo do neželjenih situacija, jer je bezbednost učesnika najbitnija – poručio je prvi čovek “Šakalijade” , ujedno se zahvalivši svima onim koji su na neki način pomogli u organizaciji ove manifestacije. On se posebno zahvalio upravi grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Banetom Spasovićem koji su novčanim sredstvima pomogli u organizaciji “Šakalijade” poručivši: “I ove godine grad Požarevac nam je materijalno pomogao u organizaciji, što nam omogućava da još bolje organizujemo našu manifestaciju – naglasio je prvi čove LU ”Resava” Novica Radivojević.

Tačno nakon tri sata lova lovci su se vratili na zborno mesto. Lovački plen bio je u vidu ustreljenih šest šakala. Za razliku od prošle godine ustreljen je jedan šakal manje I nijedna lisica. Posle uspešno završene hajke na šakala učesnici su nastavili druženje u restoranu Izvor.

I ovog puta proglašeni su pobednici u lovu na šakala, najhumaniji lovci, I, kao I svaki put proglašen je naj promašaj. Ujedno dodeljene su zahvalnice svim onim koji su doprenili uspešnoj organizaciji ove zanimljive manifestacije. Najbolji lovac bio je Periša Mirković iz LU ”Vojvoda Milenko”. Drugo mesto osvojio je, lovac iz LU ”Resava”, Slobodan Stojanović Boda, dok je treći bio lovac iz Vladimirovaca, Vladimir Marčetić. Pehar za najpromašaj dobio je Živković Aleksandar iz LU ”Vojvoda Milenko”. Ovo “laskavo” priznanje zaradio je tako što je sa samo dva minuta uspeo da dva puta promaši “srećnu životinju”. Lovački savez Srbije za doprinos poboljšanja lovnog stanja u Srbiji dodelio je tri lovačka ordena. Bronzani orden dobio je Stojanović Slobodan, srebrni Dušanović Goran, dok je zlatni pripao Panić Zoranu. Pehar njstarijem lovcu-učesniku “Šakalijade” pripao je Ljubiši Nikoliću iz Poljane koji je sa punih 85 godina učestvovao u lovu.

Pobednik ovogodišnje šakalijade Periša Mirković kaže da je šakala ustrelio na lovnom potezu u ataru Lučica. – Stajao sam iza jednog drveta I frontalno osmatrao teren. U jednom trenitku čuo sam iza mene šuškanje I lomljenje grana. Okrenuo sam se I video šakala. Odmah sam nanišanio I opalio. Šakala sam jednim hicem ustrelio. Bio je to dobar primerak ove štetočine. NIje prošlo ni minut od tog događaja kada se ispred mene pojavio još jedan, krupniji od prethodnog, šakala. Odmah sam nanišanio I u trenutku kada sam se spremao da opalim šakal mi je pobegao šmugnuvši u šumu – priča pobednik manifestacije kako je došao do najvećeg ulova, dodajući da je prošle godine bio četvrti a da mu se sada posrećilo da pobedi.

Vice šampion “Šakalijade” Slobodan Stojanović Boda kaže da je zadovoljan osvojenim drugim mestom, mada mu je prvo mesto za malo izmaklo, pošto je njegov šakal bio neznatno manji od pobedničkog. On je naglasio da je za uspešan lov potrebvna dobra organizacija, dobar pogled, oštro oko I nadasve, sigurna ruka.

Nakon oficijalnog dela lovci učesnici i njihovi gosti lagano su se uz “iće i piće” opuštali. Raspoloženje im je podizao orkestar čuvenog harmonikaša Novice Nikolića Patala. Slavlje je potrajalo do duboko u noć.

HUMANI LOVCI

Tokom proslave organizovana je I humanitarna akcije gde su prisutni dobrovoljnim prilozima, koji je skupljan u humanitarnu kutiju, učestvovali da pomognu obolelom dečaku iz Osipaonice. Pomoć će se proslediti Luki Petroviću Jovanoviću koji je oboleo od teškog malignog oboljenja, karcinoma kolena.

BOGAT MENI

Meni na lovačkoj zabavi, kao I prethodnih godina, bio je izvrstan. Prvo su poslužena dva predjela. Jedno klasično, a drugo zimsko sa projom, čvarcima, turšijom i pihtijama. Zatim na red je stigao lovački gulaš sa mesom divljači, koji se gostima od svih jela najviše dopao. Bilo je jagnjećeg i prasećeg pečenje i neizbežnog roštiljskog mešanog mesa, kao i kupus salate sa ljutim papričicama. Na kraju služen je dezert u vidu baklava.

LUTRIJA

I ove godine organizovana je bogata lovačka lutrija. Glavna nagrada bila je poluautomatska lovačka puška. Interesantne su bile i ostale nagrade. Lovački dvogled, lovačke kape, remenik za pušku, lovačka britva, razni lovački rančevi, lovački patroni… kao i nelovačke nagrade u vidu besplatnog šišanja, tehničkog pregleda vozila, kotlić sa stalkom…

POKLONI

Svaki učesnik zabave od organizatora, njih preko 300, dobio je prikladnu kesu sa markentingškim i propagandnim materijalom, u kojoj je bila po jedna knjiga iz edicije „Braničeva“ dar požarevačkog Centra za kulturu. – Za ovih deset godina naše “Šakalijade” učesnicima podeljeno je oko 2.000 kvalitetnih knjiga iz edicije “Braničevo”, kao dar požarevačkog “Centra za kulturu”, na šta smo im izuzetno zahvalni, jer su omugućili da se lovci iz čitave Srbije I na taj način bliže upoznaju sa kulturnim sadržajem našeg kraja – rekao je bivši predsednik LU ”Resava” a sada član Orgazicionog odbora Šakalijade Slaviša Pavlović Paja.

M. Veljković

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker