OPŠTINE MORAJU DA VRATE: Država neće preuzeti dugove apoteka!

Država neće preuzeti postojeće dugove koje prema dobavljačima imaju apoteke čiji je osnivač lokalna samouprava, izjavila je ministarka Ana Brnabić.

ana_brnabic

Međutim, kako dodaje ministarka državne uprave i lokalne samouprave, do kraja godine će osmisliti rešenje za zaustavljanje rasta tih dugova.

Kako je saopštila Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj (NALED), Brnabićeva je na sastanku sa predstavnicima apoteka, domova zdravlja i lokalnih samouprava o uspostavljanju održivog finansiranja ustanova zdravstvene zaštite, kazala da obaveze državnih apoteka za isporučene lekove, u iznosu od 11 milijardi dinara, neće biti pretvorene u javni dug.

“Utvrdićemo strukturu dugovanja i razmotriti mogućnost da dug preuzmu lokalne samouprave kao osnivači, da s poveriocima dogovorimo otpis kamata, kao i grejs period i otplatu duga u više godišnjih rata. Želimo da osmislimo dugoročni održivi model finansiranja koji će sprečiti stvaranje novog minusa i koji će pored apoteka važiti i za domove zdravlja”, rekla je Brnabićeva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na sastanku u Beogradu da je neophodno utvrditi odgovornost menadžmenta i upravljačkih tela apotekarskih ustanova i domova zdravlja tokom čijih mandata su nagomilana dugovanja.

U nalaženju “efikasnog rešenja za saniranje dugovanja trebalo bi da probamo da izbegnemo modele koji iziskuju izmene zakona. Jedna od mogućnosti jeste da lokalne samouprave uđu u proces imenovanja profesionalnog menadžmenta, koji će znati kako da obezbedi pozitivno poslovanje, jer za to imaju ovlašćenja”, naveo je Lončar.

Dodaje se da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i NALED pozvali predstavnike gradova i opština i zdravstvenih ustanova da tokom novembra dostave predloge rešenja koji bi bili razmotreni u procesu osmišljavanja dugoročnog modela finansiranja zdravstva na lokalu.

TPKNEWS/Beta

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker