Požarevačka bolnica boluje od besparice

Druga faza prenamene i opremanja zgrade nove bolnice u Požarevcu je odložena do daljeg, jer nema novca za njenu realizaciju.

pozarevac-ulaz-u-novu-bolnicu

Reč je o trospratnom objektu u krugu Opšte bolnice, površine oko 9.000 kvadrata, u kojem je prva faza radova okončana u junu prošle godine – u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom “Zdravlje bez granica” koji je, kroz IPA program saradnje Srbije i Rumunije, Evropska unija finansirala sa 2,17 mil EUR.

Novi prostor je bio neophodan zato što se u Požarevcu leče žitelji čitavog Braničevskog okruga, u kojem postoji samo još jedna bolnica, u Petrovcu na Mlavi.

Posle prve faze radova na prenameni nove bolničke zgrade, koji su potrajali 18 meseci, pomoć u opremanju je pružilo i Ministarstvo zdravlja – obezbedivši 35 miliona dinara za nabavku medicinske opreme.

U prizemlje nove bolnice se – pre godinu i po – iz stare zgrade preselio se poliklinički deo sa sedam hirurških, šest ginekološko-akušerskih i dve ortopedske ambulante, te hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom i laboratorija, dok je patologija zauzela prostor u suterenskom delu. I, upravo za realizaciju prve faze pomenutog projekta, u kojoj je završeno i opremljeno oko 2.200 kvadrata – što je četvrtina celokupnog prostora – Opšta bolnica je dobila priznanja na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ali sada nema novca za nastavak.

– Da bi zgrada bila kompletno završena, kroz program prekogranične saradnje smo kandidovali projekat formiranja regionalnog centra za onkološku hirurgiju u Požarevcu. Iako je naša ideja prihvaćena, rangirana je kao treća, pa će nastavak radova biti odložen sve dok sami ne nađemo način da obezbedimo neophodna sredstva – kaže direktor Opšte bolnice Danko Nikolić, precizirajući da je za drugu fazu radova, koji bi obuhvatili tri sprata za Urologiju, Hirurgiju i Intenzivnu negu, potrebno oko 4 mil EUR.

TPKNEWS/eKapija

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker