U OKVIRU LJKI: “Gvardija” nastupa na stadionu Malih sportova

U okviru manifestacija obeležavanja 56. Ljubičevskih konjičkih igara Simfonijski orkesatr Gvardija predstaviće se požarevačkoj publici koncertom na nekadašnjem Stadionu malih sportova tj. u dvorištu Politehničke škole 29. avgusta 2019. godine s početkom u 20 časova.

Foto: Orekestar Gvardija

Na programu će biti najpopularnija dela strane i domaće filmske muzike. Koncertmajstor i umetnički direktor orkestra Teodora Dimitrijević kaže da će ansambl na čijem je čelu inpretirati tema iz filmova Ratovi zvezda, Nemoguća misija, Nacionalna klasa, Vruć vetar…

– Orkestar broji preko 50 članova, a orkestrom će dirigovati Stefan Zekić, dirigent opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kao solisti nastupaće: Predrag Paunović (saksofon), Neda Nikolić (frula), Marta Blagojević (sopran), Ilija Rajković (klavir), Saša Stojanović (bubanj), Katarina Petković (violina), Vojin Nenadović (gitara), Bojan Stević (gitara), Teodora Dimitrijević (violina i glas), Kosta Boganović (truba), Miša Bogdanović (truba), Nenad Ninković (truba), Jovana Blagojević (flauta) i drugi – rekla je Teodora Dimitrijević.

Simfonijski orkestar Gvardia sledbenik je Knjaževsko-serbske bande, prvog profesionalnog orkestra u Srbiji, koji je po želji Miloša Obrenovića osnovan u Požarevcu. Na poziv Miloša Obrenovića u Srbiju je došao Josip Šlezinger i 1831. okupio najbolje muzičare da bi oformio Knjaževsko-serbsku bandu.

Nova Gvardia osnovana je zauzimanjem profesorke violine Teodore Dimitrijević, podrškom kolega požarevačke muzičke škole “Stevan Mokranjac” i gradskih vlasti.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker