IZGOREO SIMBOL PARIZA: Vatra potpuno progutala katedralu Notr Dam! (VIDEO)

Notr Dam, čuvena pariska katedrala iz srednjeg veka, remek delo i simbol hrišćanske civilizacije, stradala je u ponedeljak u velikom požaru koji je, iz neutvrđenih razloga, izbio u kasnim popodnevnim satima.

Foto: Screenshot

Od vatre se u potpunosti obrušio jedan toranj, posle čega je požar zahvatio i drugi toranj i noseću konstrukciju.

– Najgore je izbegnuto – izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i dodao da su vatrogasci uspeli da spasu glavni deo zdanja i da će obnova hrama krenuti odmah.

Trenutno se radi na evakuaciji svih relikvija, a trnov venac Isusa Hrista, kao i ostali vredni predmeti prebačeni su na sigurno.

– Obe kule katedrale Notr Dame “su sigurne” – rekao je Laurent Nunez, sekretar ministra unutrašnjihnjih poslova, nekoliko sati nakon što je masivan požar srušio toranj, spalio veći deo krova i zapetio da u potpunosti uništi znamenitost.

Požar je sada slabiji. Vatra slabi i obe kule katedrale su sigurne. Još uvek radimo na tome da sačuvamo umetničke vrednosti iz katedrale – rekao je Nunez.

Jedan vatrogasac je teško povređen, rekao je komandant vatrogasne brigade u Parizu general Žan Klod Gale.

Prema izveštajima sa mesta događaja, katredalu je zahvatila jaka vatrena stihija sa kojom se bori višeod 400 vatrogasaca.

Rojters prenosi, pozivajući se na izjave svedoka, da se sa vrha katedrale vidi gust dim, a da je vatra zahvatila dva zvonika. Kako javlja isti izvor, požar je izbio na tavanu katedrale.

U toku je akcija gašenja vatre, naveli su vatrogasci.

Uzrok ovog požara još nije poznat, ali kako navode zvaničnici, vatru su možda izazvali radovi na konzervaciji ovog zdanja starog više od 8 vekova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron otkazao je sve svoje aktivnosti zbog ovog požara.

Parisko tužilaštvo pokrenulo je istragu o požaru koji je sinoć izbio u srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

– Sve gori, ništa neće ostati – rekao je portparol Notr Dama Andre Fino.

Zamenik gradonačelnika Emanuel Gregoar rekao je za BFMTV da specijalne ekipe pokušavaju da spasu umetnička i druga neprocenjiva dela koja se nalaze u katedrali. Komandir vatrogasaca skeptičan: Teško ćemo se izboriti sa vatrenom stihijom. Prilaz je otežan, teško je obezbediti vodu, a ima dota drveta i šupljina”.

Vatrogasne ekipe nisu sigurne da uopšte mogu da zaustave vatrenu stihiju.

Notr Dam je katedrala posvećena Prevetoj Bogorodici i izgrađena je u gotičkom stilu na reci Seni.

PREDANJE: Notr Dam zvonio u čast srpske vojske 1389.

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je večeras zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćanske pobede srpske vojske.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker