NA DAN IZBORA OBILAZIO BIRAČE U ZAJEČARU: Podneta krivična prijava protiv gradonačelnika Požarevca

Zbog povrede tajnosti glasanja prilikom obilaska birača i sa sa spiskom nepoznate sadržine na dan izbora u Zaječaru, Pokret Jasno i glasno Požarevac, podneo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Požarevca, Saše Pavlovića.

Screenshot

Kako se navodi u saopštenju ovog pokreta, krivična prijava protiv gradonačelnika podneta je nadležnom tužilaštvu zbog aktivnosti na dan lokalnih izbora u Zaječaru.

Naime, 28. marta kamerom je zabeleženo i objavljeno na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima prisustvo gradonačelnika Požarevca ispred nepoznatog stana i sa spiskom u ruci nepoznate sadržine na dan izbora u Zaječaru.

Kako se navodi u saopštenju, krivična prijava je podneta i zato što je bez odgovora na pitanje ko je on i bez ikakvog objašnjenja ili izvinjenja napustio lice mesta, te zato što je potvrdio na konferenciji za štampu svoj identitet sa snimka, kao i da je posećivao birače svoje stranke na dan izbora u Zaječaru, objasnivši da to rade i druge stranke i da je na svoje učešće i doprinos vladajućoj stranci ponosan, čime je izvršio krivično delo iz člana 160. Krivičnog zakonika, Povreda tajnosti glasanja, koje glasi: “Ko na izborima ili referendumu povredi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci”.

Pokret dalje u saopštenju navodi da iz svega navedenog proizilazi da je izborno pravo nepovredivo i reč je o ustavnom pravu zaštićenom krivičnopravnim sankcijama. Slobodni izbori podrazumevaju slobodno formiranje izborne volje, slobodnu odluku da se glasa ili ne glasa, kandiduje ili ne kandiduje, slobodnu volju da se o svojoj izbornoj volji izjasni ili ne izjasni, tajnost celokupnog izbornog postupka, te samim tim su nedopustive sve radnje pritisaka, suptilnih ili neposrednih, ni pre dana održavanja izbora, a posebno na taj dan.

Sve to zajedno čini temelj izbornog prava i preduslov je slobodnih izbora, koji se ostvaruju putem načela tajnosti glasanja i na druge predviđene načine, navodi se u saopštenju.

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Ali napredni tulipani-aktivisti to uvek rade, u svakom mestu, selu gradu, gde god već godinama, zato i sekta opstaje iako realno nemaju više od 20% podrške. Mora nešto da se uradi globalno da se oni privedu zakonu i redu, ali bojim se da godine proletoše (9) a ne vidi se izlaz iz mraka i blata njihove diktature.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker