SPREMITE NOVČANIK: Nove dozvole i tablice od 2018. godine!

Iako vozači misle da registarske tablice izdate 2011. godine nisu dotrajale, to ih neće spasti novog troška od minimum 4.000 dinara za njihovu zamenu, jer im sledeće godine zvanično ističe rok trajanja od sedam godina.

Foto: Profimedia

Uz to, treba uračunati i trošak izdavanja nove vozačke dozvole, koja se takođe menja, pa je trošak od skoro 40 evra izvestan!

Osim nove rupe u kućnom budžetu, vozače čeka i pripremanje gomile papira, popunjavanje isto toliko formulara i uplatnica, kao i čekanje u redovima.

U članu 55 Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila piše da tablica mora da se promeni kada protekne sedam godina od izdavanja. S obzirom na to da su nove tablice počele da se izdaju od 1. januara 2011, sledeće godine im “ističe rok”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu za Kurir da je proizvođač tablica – Zavod za izradu novčanica, deo narodne banke Srbije – garantovao njihovu funkcionalnost sedam godina.

U NBS odgovaraju da sedam godina predstavlja garanciju proizvođača folije nanete na tablicu da će u tom periodu zadržati potrebnu čitljivost, vidljivost, prisustvo zaštitnih elemenata.

Na pitanje da li će zamena predstavljati nepotrebne troškove za građane, u NBS su rekli da će to utvrditi MUP, koji je doneo pravilnik, a tamo nisu imali komentar.

U MUP-u su potvrdili za Kurir da rok od sedam godina za zamenu registarskih tablica koje su izdate 2011, počinje 1. januara 2018.

– prilikom zamene izdaju se nove tablice sa drugom registarskom oznakom, nova saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica – dodaju u MUP.

TPKNEWS/Kurir

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker