VAKCINACIJA POD PRETNJOM OTKAZOM: Nevakcinisani vojnici u Požarevcu sprečeni da odu na posao

Naredba načelnika Generalštaba Vojske Srbije o obaveznoj vakcinaciji, dan nakon što je stupila na snagu, počela je da poprima različite oblike.

Foto: Betaphoto/Ministarstvo odbrane Srbije

Kako je rečeno u Vojnom sindikatu Srbije, nevakcinisanim profesionalnim pripadnicima vojske juče je bilo onemogućeno da uđu u Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu. Kako objašnjavaju, njima nije dozvoljeno da uđu u vojni objekat i evidentirani su kao da se nisu ni pojavili na poslu taj dan. Istovremeno, zabrana nije važila za kadete koji se nalaze na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Iz kabineta Generalštaba Vojske Srbije, su međutim, demantovali ove navode tvrdeći da ni u jednoj jedinici vojske ne postoji slična zabrana.

Ono što van ikakve sumnje postoji je naredba načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića po kojoj je od ponedeljka za sve pripadnike vojske obavezna vakcinacija. Ovakva naredba je, prema mišljenju predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića nezakonita i protivustavna.

– Vakcinacija je dobrovoljna za sve druge kategorije građana Srbije, samo je za pripadnike vojske ona obavezna. Radi se o klasičnoj zloupotrebi principa subordinacije. Pritom, naredba o obaveznoj vakcinaciji je nezakonita, a svaki vojnik je dužan da odbije da izvrši naređenje koje je suprotno zakonu – , navodi Antić, dodajući da je načelnik Mojsilović ovim postupkom urušio sopstveni, ali i ugled vojske u celini.

Sindikat je povodom naredbe prethodnih dana slao dopise u više državnih organa, a po jednom takvom dopisu je u toku jučerašnjeg dana Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti. Kako se ističe u saopštenju Zaštitnika, Ministarstvo odbrane dobilo je rok od 15 dana da se izjasni o navodima Vojnog sindikata Srbije, kao i o navodima da se pripadnicima vojske koji se ne podvrgnu vakcinaciji ukazuje da će disciplinski odgovarati, da će im biti otkazan radni odnos, odnosno da će biti onemogućeni da napreduju.

– Po Ustavu Republike Srbije, domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je Republika Srbija potpisala, imunizacija građana, pa time i pripadnika Vojske Srbije, može biti podsticana isključivo afirmativnim merama, nikako sankcijama. Sankcije vode u diskriminaciju koja je zabranjena – , rekao je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Paralelno, predstavnici Vojnog sindikata poslali su i obaveštenje Odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tvrdeći da je donošenjem naredbe načelnik Generalštaba zloupotrebio službeni položaj. U sindikatu insistiraju da naredba krši član 25. Ustava Srbije koji propisuje da niko ne može biti podvrgnut medicinskim i naučnim ogledima bez slobodno datog pristanka.

Ekspertkinja za medicinsko pravo Marina Mijatović znavodi da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa obaveznu vakcinaciju za tačno određene kategorije stanovništva i za tačno određene zarazne bolesti. U zakonu se, napominje ona, posebno ističu zaposleni u zdravstvenim ustanovama za određene zarazne bolesti, ali ne i vojska i policija.

– Kada je reč o koronavirusu, ne postoji odluka o obaveznoj imunizaciji stanovništva što znači da ona ne može biti obavezna ni za policiju, ni za vojsku. Trenutno postoji obaveza da svako ko prima vakcinu protiv koronavirusa, mora da potpiše pristanak. S druge strane, ako imamo naredbu da je vakcina obavezna za određenu kategoriju ljudi, to bi potpuno bilo u suprotnosti sa pristankom. Dakle, ili imamo pristanak ili naredbu, one se međusobno isključuju. Ukoliko neko potpiše pristanak, ne možemo govoriti o kršenju člana 25. Takođe, ne možemo ni prisilno sprovesti imunizaciju bez obzira na kategorije stanovništva – , navodi Mijatović.

Ona precizira da u zakonu postoji procedura za uvođenje obavezne vanredne imunizacije za nove zarazne bolesti, kao što je pitanje koronavirusa.

– U tom slučaju bi ministar zdravlja doneo poseban akt koji mora biti u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije. Ova procedura nam govori da ne može načelnik Generalštaba da donese naredbu o obaveznoj imunizaciji – , ističe Mijatović.

Naredba načelnika Generalštaba potpisana je 10. maja, a predviđa da se obavezna vakcinacija sprovede između 17. maja i 6. juna. U naredbi se, kako je naveo Vojni sindikat, takođe precizira da bi do 25. maja trebalo vakcinisati 70 odsto pripadnika vojske koji se nisu dobrovoljno vakcinisali. Naredba je došla u trenutku kada je više državnih zvaničnika izjavilo da je cilj da se do 21. juna vakciniše 50 odsto građana Srbije i da je to uslov za popuštanje epidemioloških mera.

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i penzionisani oficir vojske, ne deli mišljenje sindikata o ovom pitanju. Kako navodi, vakcinacija svih pripadnika vojske je neophodna i opravdana, jer vojnici i na taj način ispunjavaju svoju zakletvu čuvanja i odbrane svoje otadžbine, ovog puta stvaranjem imuniteta.

– Pozivanje na slobodu pojedinca i nepovredivost fizičkog integriteta ne može biti važnije od zaštite javnog zdravlja. Prvi razlog za obaveznu vakcinaciju se bazira na principu pravičnosti, jer bi svaki pojedinac trebalo da doprinese javnom dobru odnosno kolektivnom imunitetu, a ne da uživa dobrobit zaštite bez svog ličnog doprinosa. Drugi razlog je moral jer niko ne bi trebalo da nanese štetu drugima, a posebno ne pripadnik VS. Licemerno bi bilo od bilo kog pripadnika VS odbijati vakcinaciju u situaciji kad bez pogovora i pitanja primaju mnoštvo vakcina za odlazak u neku od multinacionalnih operacija u Africi. Uveren sam da to ne primaju radi deviznih dnevnica već iz moralnog kodeksa da zaštite sebe, svoje drugove, a po povratku i članove svoje porodice. Ako je u ovom trenutku interes Srbije kolektivni imunitet, vojnici će, uveren sam, biti prvi koji će tome doprineti. Izbegavajući patetične parole, ali vakcinacija jeste u ovom trenutku branik otadžbine, a VS nikad nije okretala leđa pozivu Srbije – , navodi Lunić.

ZA VOJSKU ISKLJUČIVO SINOFARM

Kako ističu u Vojnom sindikatu Srbije, za razliku od ostatka građana koji mogu da odaberu kojim cepivom će biti vakcinisati, ista sloboda nije ostavljena i pripadnicima vojske. Profesionalni pripadnici vojske koji se nisu dobrovoljno vakcinisali i samim tim su obuhvaćeni naredbom načelnika Generalštaba, prema njihovim tvrdnjama, moraju da se isključivo vakcinišu cepivima kineskog proizvođača Sinofarm. Ministarstvo odbrane demantovalo je ove navode.

SLOGA: HITNO POVUĆI NAREDBU

Pored Vojnog sindikata Srbije svoje protivljenje obaveznoj vakcinaciji u toku jučerašnjeg dana izneo je i sindikat Sloga, tražeći njeno hitno povlačenje. „Poslednjih dana, najpre usmeno a zatim i u pisanoj formi vojnicima je ‘naređena’ obavezna imunizacija bez obzira na slobodu izbora koja je Ustavom zagarantovana. Od vojnika se traži da prilikom imunizacije potpišu ‘blanko saglasnost’ bez jasnih i preciznih formi o tome kako vakcina deluje u odnosu na hronične bolesti i moguće nuspojave, a sve pod jeftinim izgovorom da je to neophodno sprovesti u cilju opšteg zdravlja vojnika“, navodi se u saopštenju Sloge.

(Tpknews.com/Danas)

Jedan komentar

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker