KOLA SE SLAMAJU NA PODREĐENIMA: Milorad Grčić bez krivične odgovornosti za kolaps EPS-a

Milorad Grčić, bivši v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije”, čovek koji je označen kao odgovorna osoba za kolaps ovog preduzeća prošle zime, neće krivično odgovarati, nakon što je protiv njega odbačena krivična prijava koju je podnela potpredsenica vlade RS i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Foto: Tanjug

Ova vest dolazi u trenutku kada se gasi dekorativna rasveta po gradovima usled teške energetske situacije i kada su sve glasnije najave o mogućim restrikcijama struje u narednom periodu.

Kako saznaje Nova, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da je Grčić zloupotrebio službeni položaj, odnosno da je nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko pola milijarde evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

BIZARNO SAOPŠTENJE TUŽILAŠTVA

U odbačenoj prijavi se navedi da je Grčić, u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021., zloupotrebom položaja i kršenjem zakona, ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije, kao i da je iznosio lažne podatke predsedniku republike i ostalim zvaničnicima o kapacitetima EPS.

Kako saznaje list Nova, TOK je nakon ispitivanja prijave utvrdilo da u postupanju Grčića nema krivičnog dela, što je pokušalo da obrazloži, krajnje bizarnim saopštenjem.

– Postupajući po prijavi, ovo tužilaštvo je pribavilo i izvršilo uvid u sve izveštaje i dokaze koji su prikupljeni od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije, tokom obavljenih uviđaja i izvršenih provera u vezi događaja od 12.12.2021. godine kada je došlo do ispadanja blokova u TENT-u, a koji su i sastavni deo već pokrenutih krivičnih postupaka protiv više odgovornih lica iz različitih organizacionih jedinica poslovnog sistema JP „Elektroprivreda Srbije“ u postupcima koji se vode pred Osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu i Lazarevcu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Na osnovu uvida u ove predmete zaključeno je da je ovim postupcima u odnosu na određena odgovorna lica, koji se terete za konkretne propuste koji se dovode u direktnu vezu sa događajem od 12.12.2021. godine, obuhvaćen i deo identičnih radnji koje se podnetom krivičnom prijavom stavljaju na teret prijavljenom Miloradu Grčiću – , navode iz tužilaštva, napominjiući da su prilikom donošenja odluke imali u vidu i prijavu koja je podneta Višem javnom tužilaštvu protiv još tri osobe iz EPS.

GRČIĆ NIJE ODGOVORAN, VEĆ NJEGOVI PODREĐENI

– Uvidom u ovu prijavu i priložene dokaze konstatovano je da je, deo radnji koje se stavljaju na teret Grčiću, takođe stavljen na teret i za tri prijavljena lica iz ove prijave, a u navodima i dokazima iz ove prijave, ne postoje podaci niti dokazi koji bi prijavljenog Grčića eventualno učinili njihovim saučesnikomc – , navedeno je.

Prevedeno na srpski jezik, to znači da je TOK ocenilo da se protiv Grčića ne može pokrenuti postupak za one radnje zbog kojih se već vode postupci, pred nižim tužilaštvima i protiv nižih funkcionera iz RB „Kolubara“, kao i da nisu pronađeni dokazi koji ukazuju da je Grčić bio „saučesnik“ trojice svojih podređenih, a koje po istoj prijavi već procesuira Više tužilaštvo.

Najkraće rečeno, odgovornost Grčića kao prvog čoveka EPS je nepostojeća, već se na istu pozivaju njegovi podređeni službenici.

(Tpknews.com/Nova)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Znači kriva je moja pokojna baba a ne Vučić, Grčić i gomila nesposobni i polupismenih na vlasti. Pa sudstvo nam je za cirkus Kolorado

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker