TRAGEDIJA KOD ŠAPCA: Srušio se „supergaleb”, poginula oba pilota (VIDEO)

U udesu aviona Vojske Srbije G-4, koji se juče tokom izvođenja redovne obuke srušio oko 10.30 časova kod sela Slatina u blizini Šapca, poginuli su piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović. Uzrok nesreće utvrdiće komisije koje su formirane u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a uviđaj na mestu nesreće obavljen je u prisustvu nadležnog tužioca.

U udesu skolsko-borbenog aviona “Super galeb G-4” stradala su dva pilota, potpukovnik Nenad Culibrk (levo) iz Komande RViPVO i kapetan Dejan Pandurovic iz 252. skolsko-trenazne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade Foto: Tanjug / Ministarstva odbrane

Avion je u dva navrata nadletao okolinu Slatine u niskom letu, tako da je neko od meštana imao dovoljno vremena da ga snimi mobilnim telefonom i, ispostaviće se, zabeleži udes aviona. Na snimku se vidi G-4 na visini, grubom procenom rečeno, od oko nekoliko stotina metara.

U jednom trenutku letelica se okreće na desni bok i u tom položaju počinje da pada, uz blagi zaokret udesno u odnosu na prvobitni pravac leta i posle nekoliko sekundi udara u tlo. Avion se srušio u blizini pomoćnih objekata jednog domaćinstva. Na snimcima se može nazreti da se zario u zemlju, a da se okolo nalaze teško prepoznatljivi delovi. Po svedočenju meštanke posle pada aviona i njiva je gorela. Očevici su novinarima rekli da je letelica dva puta nadletala njihovo selo.

„Jedno krilo mu je bilo okrenuto prema zemlji”, kazao je jedan od njih.

Drugi meštanin je izjavio da je, posle bučnih naleta u relativno niskom letu, odjednom „nestao zvuk”. Da li je okretanje aviona na bok ukazalo na neki mehanički kvar, a nestanak buke na prekid rada mlaznog motora?

Za sada je svakako rano nagađati oko uzroka udesa, ali ono što se vidi na snimku i izjave svedoka svakako predstavljaju indicije koje treba razmotriti. Kao i izjave građana date za RTS da je G-4 u prvom naletu nad selom leteo ekstremno nisko, „na pet-šest metara” kako je naveo jedan meštanin, makar i pogrešio pod utiskom buke motora, ali svakako veoma nisko. Nije jasno zbog čega se piloti nisu katapultirali, odnosno spasili iskakanjem iz letelice padobranom.

Avion je poleteo sa aerodroma u Batajnici, u okviru redovnih letačkih aktivnosti, gde je bio prisutan i general-major Ranko Živak, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

– Oni su poleteli, javili se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt – izjavio je Živak novinarima na mestu nesreće gde su došli i ministar odbrane Zoran Đorđević i general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji su izrazili saučešće porodicama stradalih.

Po nestanku aviona, pokrenuta je akcija potrage i spasavanja i posade dva helikoptera su ubrzo pronašle mesto nesreće i sletele u blizini ostataka aviona G-4. Utvrđeno je da su obojica pilota poginula na licu mesta, posle čega su obaveštene njihove porodice.

Inspektoratu odbrane naloženo je da obavi vanrednu inspekciju, Generalštab će utvrđivati okolnosti kako je došlo do „vanrednog događaja”, što je vojni termin za nesrećni slučaj, dok će komisija RV i PVO utvrditi uzrok udesa. Svi nalazi biće dostavljeni nadležnom tužilaštvu koje odlučuje da li eventualno ima osnova za nečiju krivičnu odgovornost zbog ove tragedije.

Potpukovnik Nenad Ćulibrk rođen je 30. septembra 1968. godine u Virovitici. Obavljao je dužnost referenta u Odseku za vazduhoplovnu podršku Odeljenja za operativne poslove Komande RV i PVO. U vojsci je radio od 20. jula 1991. godine.

Tokom vojničke karijere obavljao je niz dužnosti i više puta je nagrađivan i pohvaljivan. Bio je nastavnik i instruktor letenja, nosilac je Zlatnog letačkog znaka. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.

Kapetan Dejan Pandurović rođen je 15. aprila 1978. godine u Vrbasu. Na službi u vojsci je od 2001. godine. Obavljao je dužnost pilota, ujedno nastavnika letenja u prvom avijacijskom odeljenju 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile u 204. vazduhoplovnoj brigadi. Tokom karijere obavljao je više letačkih dužnosti i za svoj rad nagrađivan je i pohvaljivan. Kapetan Pandurović je bio oženjen i otac dvoje dece.

Inače, školsko-borbeni avion G-4, poznat i pod nazivom „supergaleb”, važi za pouzdanu letelicu. Razvijen je sedamdesetih godina prošlog veka, proizvodio se u fabrici „Soko” u Mostaru, a osamdesetih je masovno uveden u upotrebu u RV i PVO. Namenjen je obuci, ali i dejstvima po ciljevima na zemlji. I dalje je perspektivan, s tim što bi morao biti modernizovan. Godinama se najavljuje njegova modernizacija na nivo G-4 MD („modernizovan-digitalizovan”), ali je vojska nedavno prioritet dala modernizaciji „orla”.

Avioni G-4 upotrebljavani su u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka. „Supergaleb” koji se srušio bio je iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, poznate i pod nazivom „Kurjaci sa Ušća”.

Solidarnost kolega iz Helikopterske jedinice MUP-a

Svečanost Helikopterske jedinice MUP-a Srbije, koja obeležava 50 godina postojanja, a koja je trebalo da se održi u njihovoj bazi na Aerodromu „Nikola Tesla”, otkazana je zbog pogibije dvojice pilota Vojske Srbije. Predstavnik jedinice, po saznanju za nesreću, obratio se prisutnima rekavši da su oni pre svega vazduhoplovci, da se solidarišu sa kolegama iz vojske i da su, ako treba, „ovog trenutka spremni da polete u akciju potrage i spasavanja”. Jubilej Helikopterske jedinice policije biće obeležen naknadno.

Avion kružio pre nego što je pao

Meštani Slatine duboko su potreseni zbog pada vojnog aviona koji se srušio u njivi Milete Mladenovića, tridesetak metara od njegove kuće. On tada nije bio u svom domaćinstvu, stigao je pola sata nakon pada letelice.– U tom trenutku u kući je bila samo moja majka Zlata. Kad sam stigao, dvorište i njiva bili su prepuni ljudi koji su se odnekud pojavili kad je pao avion. Ova nesreća me je duboko potresla, jer je u njoj poginulo dvoje ljudi. Ništa mi nije oštećeno, a i da jeste, to je najmanje važno, žao mi je pilota – kaže Mileta.Boban Širgić priča kako je letelica kružila pre nego što se srušila na zemlju.– Avion je napravio nekoliko krugova. Video sam gust dim kako kulja iz repa. Čim je pao, doletelo je nekoliko helikoptera. Zatim su stigli Hitna pomoć i vojna policija. Najbliži mestu tragedije bio je Dragan Tešić, kojem je pozlilo, pa je sanitetom prebačen u bolnicu – kaže Boban. U trenutku nesreće, Jasmina Širgić bila je kod komšija. Čuli su snažnu buku, pa su svi istrčali iz kuće.– Toliko je puklo, kao kad avion probije zvučni zid. Kružio je dok nije pao. Od gustog dima i vatre ništa više nismo videli, samo smo čuli strašan tresak – priča Jasmina.Vojna policija odmah je blokirala prilaz selu i mestu nesreće.

TPKNEWS/Agencije

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker