OSVEĆENJE ISPOSNICE: Važna svetkovina u manastiru Tumane

Manastir Tumane, kod Golupca, poziva sve vernike da 28. maja budu deo posebnog i značajnog događaja, na osvećenja obnovljene isposnice Svetog Zosima.

Kako najavljuje jeromonah Dimitrije sa bratijom, 28. maja biće svečano osvećenje obnovljene isposnice Svetog Zosima.

Od 8 sati počinje presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog, a od 8 i 30 krenuće litija koja će svetiteljeve mošti preneti do isposnice. Podsećamo, na oko kilometar od manastira, duboko u gustoj šumi, nedirnurta ljudskom rukom, vekove broji isposnica Svetoga Zosima. Čine je dve uklopljenje pećine, u kojima je živeo i molio se Sveti Zosim. Jedna od njih, preuređena je u pećinsku crkvicu.

Oko 9 sati se očekuje dolazak više episkopa Srpske pravoslavne crkve, a u 9 i 30 počinje osvećenje isposnice.

Za sve prisutne biće pripremljeno posluženje u manastirskoj porti.

Sveti Zosim je za vernike i ovaj manastir veoma važan svetac jer je zbog njega i podignut “kao zadužbina Miloša Obilića koji je loveći u šumi nehotice smrtno ranio pustinjaka Zosima.”

U znak pokajanja na mestu gde je izdahnuo, Obilić je počeo da podiže crkvu. Nije je završio jer je izbio Kosovski boj, ali je tug de je on stao nastavio narod.

U Tumanu se i danas čuvaju mošti Svetog Zosima koji je sa mnogobrojnim monasima Sinaitima, došao u Srbiju tražeći mesto za podvig i molitvu. Manastirski letopis beleži mnoge slučajeve čudesnih isceljenja, a monaštvo poručuje da se svetitelj javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu.

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker