SZO UPOZORAVA: Zbog slabe vakcinacije, pandemija će potrajati i tokom 2022. godine

Pandemija kovida će „trajati godinu dana duže nego što je potrebno”, jer siromašnije zemlje ne dobijaju vakcine koje su im potrebne, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Foto: Fokus/Ilustracija

Doktor Brus Ejlvard iz SZO je izjavio da to znači da bi kriza kovida mogla „lako da se protegne duboko u 2022. godinu”, prenosi Bi-Bi-Si, javlja Tanjug.

Manje od pet odsto afričkog stanovništva je vakcinisano, u poređenju sa 40 odsto na većini drugih kontinenata.

Velika Britanija je isporučila više od 10 miliona vakcina zemljama kojima je to potrebno, a obećala je ukupno 100 miliona.

Ogromna većina vakcina protiv kovida data je u zemljama sa visokim ili srednjim prihodima, dok na Afriku otpada samo 2,6 odsto doza datih širom sveta.

Grupa dobrotvornih organizacija, koja uključuje Oksfam i UNAids, kritikovala je Kanadu i Veliku Britaniju zbog nabavke vakcina za svoje stanovništvo putem Kovaksa, globalnog programa za pravednu distribuciju vakcina koji podržavaju UN.

Zvanični podaci pokazuju da je ranije ove godine Velika Britanija primila 539.370 doza vakcina „Fajzer”, dok je Kanada uzela nešto manje od milion doza vakcina „AstraZeneka”.

Ejlvard je apelovao na bogate zemlje da se odreknu „mesta u redu” za vakcine kako bi farmaceutske kompanije mogle da daju prioritet zemljama sa najnižim prihodima.

„Mogu vam reći da nismo na pravom putu. Stvarno moramo da ubrzamo ili znate šta će se dogoditi? Ova pandemija će trajati godinu dana duže nego što je potrebno”, izjavio je Ejlvard.

Savez dobrotvornih organizacija „People’s Vaccine” je objavio nove brojke koje ukazuju na to da samo jedna od sedam doza koje su obećale farmaceutske kompanije i bogate zemlje zapravo stiže do svojih odredišta u siromašnijim zemljama.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker