RHMZ IZDAO UPOZORENJE: I danas olujno i kišno vreme, u narednim danima vodostaj Mlave u porastu

Što se tiče temperature danas će biti bez većih promena u odnosu na prethodne dane. Jutro je bilo najprijatniji deo dana, a u narednim satima biće sparno i teško za disanje, sa vrednostima od 24 do 27 stepeni. Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije objavio je jutros upozorenje u kojem se navodi da će se do kraja ove i u prvoj polovini sledeće nedelje nastaviti nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom.

Nabujala Mlava/Foto: D.N.

Srbija je već danima na udaru grmljavinskih oluja i obilnih pljuskova, koji gotovo svakodnevno donose između 20 i 50 litara po metru kvadratnom. Tlo je već prilično vlažno, na zapadu i prezasićeno, tako da je i mala količina kiše, ispod deset litara, znak za brigu i reagovanje.

Velika količina vlage, osim u zemljištu, prisutna je i u vazduhu. Iz pravca sredozemlja, sa južnim vetrovima pristiže velika količina vlažnog i toplog vazduha.

S obzirom na to da topliji vazduh može da primi veliku količinu vlage, takva kombinacija je okidač za oluje koje se i danas očekuju na teritoriji Srbije. Već oko podnevna oko Subotice, Novog Sada, Beograda i Čačka biće grmljavinskih oluja i jakih pljuskova, a lokalno će na ovom području padati i grad.

Ovu vrstu oluja pratiće i veoma jak vetar koji će za vreme trajanja pljuska duvati brzinom od oko 60 kilometara na sat. Mimo toga biće tiho i mirno, uz slab vetar južnog pravca.

Stagnacija reka, bar na zapadu Srbije očekuje se između 8. i 10. juna, dok će na istoku taj period biti pomeren za par dana. U narednim danima, tačnije od 5. do 8. juna očekuje se značajan porast vodostaja reka u centralnom i istočnom delu Srbije – na Mlavi, Južnoj Moravi, Timoku, Kolubari. Vikend pred nama ne obećava mnogo – biće kiša i pljuskova.

Temperatura će u narednim danima biti u okvirima višegodišnjeg proseka – jutarnja od 15 stepeni, maksimalna do 27 stepeni u hladu.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker