SISTEM ZANEMOĆAO POSLE IZBORA: Korumpirani MUP odlaže izdavanje dokumenata

Kada zaposednete mesta istine i sile, postajete gospodar stvarnosti koju želite da prikažete. Kada ste gospodar takve stvarnosti, sve što vi kažete je istina.

Foto: Ata images/Shutterstock

U korumpiranom MUP-u i dalje tvrde da po zakonu nisu dužni da znaju imaju li građani prebivalište u inostranstvu. Shodno tome, nameće se pitanje ko su osobe koje im rade na izdavanju ličnih isprava? Da li su upoznati sa formularima koje sami izdaju? I da li je ikome od zaposlenih u srpskoj policiji, bilo barem malčice sumnjivo kada se 154 učesnika beogradskih i 121 birač na parlamentarnim izborima prijavi na adresi zgrade u vlasništvu Vladimira Mandića?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da u periodu od 26. do 31. januara u 7 sati, neće biti omogućen prijem zahteva za izdavanjem identifikacionih dokumenata (ID) po hitnom postupku. Zbog planiranog unapređenja i prelaska na novi sistem za personalizaciju ID, neće biti omogućeno ni izdavanje i obnova sertifikata, kao i deblokada PIN, navodi se na sajtu MUP Srbije. Savršen sistem koji je besprekorno, po navodima čelnika SNS funkcionisao, sada je izgleda malo zanemoćao.

Bitno obeležje proteklih izbora je bila masovnost i neskrivenost namernog i svesnog predizbornog dizajniranja “neurednosti” biračkog spiska. Budući da biračko pravo pojedinca zavisi od državljanstva, prebivališta i punoletstva, vlast je imala mogućnost da manipuliše državljanstvom i prebivalištem. I manipulisala je na način koji je nemoguće sprovesti bez učešća niza korumpiranih policijskih uprava koje su odgovorne za sticanje državljanstva i za prijave prebivališta.

Prebivalište, inače, nikakva fikcija, nije rubrika u ličnoj karti, već realan odnos koji uređuje Zakon o prebivalištu i boravištu građana. On utvrđuje da pravo na prebivalište u Republici Srbiji imaju građani koji stalno žive na teritoriji Republike Srbije. A prebivalište definiše kao mesto u kome se građanin nastanio sa namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mestom u kome se nastanio.

To da neko ima ugovor o kupovini ili zakupu stana samo po sebi nije dovoljno za dobijanje prebivališta. Zakon izričito predviđa da nadležni organ rešenjem odbija prijavu prebivališta ako se ne može utvrditi da građanin ima nameru da stalno stanuje na adresi koju prijavljuje. Miroslav Aleksić je u ime liste “Srbija protiv nasilja” izjavio da ova koalicija ima podatak da je izdato 40.000 ličnih karata ljudima koji ne žive u Beogradu kako bi izašli na gradske izbore.

Kada zaposednete mesta istine i sile, postajete gospodar stvarnosti koju želite da prikažete. Kada ste gospodar takve stvarnosti, sve što vi kažete je istina. Ko je protivzakonito dodeljivalo licima prebivalište u mestima u kojima se očito ne nalazi centar njihovih životnih aktivnosti?

(Tpknews.com/Direktno)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker