POLAKO I SIGURNO: Projekat marine u Velikom Gradištu za potrebe gej hotela stiže do lokacijskih uslova

Jedna od najvažnijih investicija u 2023. godini u Opštini Veliko Gradište jeste gradnja savremene marine za čamce i jahte na Dunavu za potrebe gej hotela sa četiri zvezdice, koji započinju da grade dva investitora, na površini od dva hektara na Špicu i 3,5 hektara pored teniskih terena na Srebrnom jezeru.

Foto: Aliexpress

Opština Veliko Gradište raspisala je tender za izradu idejnog rešenja za potrebe dobijanja lokacijskih uslova za izgradnju marine u Velikom Gradištu.

Ugovor za izgradnju potpisan je u februaru prošle godine, a do kraja ove trebalo bi da bude i realizovan. Radove će zajednički finansirati lokalna samouprava i Ministarstvo turizma, koje je za te namene izdvojilo tri miliona dinara.

Podsetimo, u Velikom Gradištu predviđena je izgradnja marine u rukavcu reke Dunav nizvodno od pregrade na Srebrnom jezeru.

U februaru 2022. potpisan je sporazum o realizaciji prve faze projekta izgradnje, u aprilu je nabavka za infrastrukturno uređenje marine (postavljanje šipova i plutajućeg objekta), a letos i tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Cilj izrade idejnog rešenja je da se obezbede uslovi za ishodovanje lokacijskih uslova za izradu narednih faza tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji marine. Tender za idejno rešenje otvoren je do 12. januara.

Marina je predviđena na otvorenom toku Dunava, proširenjem kopnenog dela teritorije nasipanjem i izradom obaloutvrde, i zatim izradom infrastrukture i suprastrukture na teritoriji i akvatoriji marine.

Pored pontona i fingera za privez plovila, predviđa se izgradnja rampe za spuštanje i izvlačenje plovila kao i postavljanje pontona sa rezervoarima za gorivo i pumpama za snabdevanje plovila gorivom.

Marina u Velikom Gradištu imaće mogućnost prihvatanja i opsluživanja plovila od najmanjih (dužine manje od 6.5 metara) do plovila dužine 12.0 metara, na bokovima i do 20 metara.

Kao obavezni sadržaji planirani su čuvarska služba, uprava marine (recepcija + uprava), sanitarni deo (toaleti + garderobe + tuševi), klub marine i servisiranje plovila.

U okviru dodatnih sadržaja predviđen je zatvoreni hangar za plovila, komercijalni sadržaji (servis i iznajmljivanje bicikala, prodaja ribolovačke opreme, prodaja nautičke opreme, banka, pošta, informativni pult turističke organizacije, prodaja suvenira….) i smeštajne jedinice za potrebe marine.

(Tpknews.com/N.P.N)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker