Sve veće interesovanje za zemljoradnju u Braničevskom okrugu

Poslednjih godina, u Braničevskom okrugu poljoprivrednici obrađuju sve veće posede i po 100, 200, 300 hektara.

poljoprivreda

Prethodnih decenija radili su samo zemljište u svom posedu do 10 hektara, a sada žive od toga. To je uticalo i na veću cenu zakupa zemljišta koja je sada dostigla maksimum.

Kada su svi odlazili, Aleksandar Mijatović iz sela Bare kod Požarevca, vratio se iz Austrije i posvetio se poljoprivredi. Malo po malo, došao je do 300 hektara koje obrađuje, od toga 50 ima u svom posedu.

“Počeo sam sa malim traktorom, sa jeftinom mehanizacijom. Krpili smo se. Radili i danju i noću, ali kredite sam maksimalno izbegavao”, seća se Aleksandar svojih početaka za Radio televiziju Srbije.

U ovom okrugu poljoprivrednici su oduvek radili uglavnom ono što su imali, do desetak hektara. Poslednjih godina, došlo je do znatnog ukrupnjavanja poseda, na kojima se uglavnom gaji kukuruz, pšenica i suncokret.

“Posle 2000. godine, dosta mladih je otišlo u inostranstvo nakon bombardovanja, promena, sređivanja viza. Tako da su ostala staračka domaćinstva koja su davana u zakup”, objašnjava Tomica Petrović iz Kasidola, koji obrađuje 67 hektara, od čega je 23 u njegovom vlasništvu. I krenulo je nešto na bolje. Tako da se od tada gazdinstvo širilo iz godine u godinu.

U Braničevskom okrugu obradive površine zauzimaju 260.000 hektara, što je više od polovine. Pre samo deset godina, veliki deo tog plodnog zemljišta bio je u parlogu. Sada ga nema dovoljno za sve koji žele da rade.

Ukrupnjavanje poseda dovelo je i do povećanja cena zakupa zemljišta do neisplativosti, što uz smanjene subvencije i nestabilne cene proizvoda ume da optereti ratare.

Cena zakupa skočila je sa 20, 30 ili 50 evra po hektaru na 150, 200, pa čak negde i 250, gde zemlju obrađuje više ljudi iz jednog sela. “Sa rodom od ove godine, ipak se isplati. Ostajemo u poslu”, kaže Tomica Petrović.

Za stiške poljoprivrednike važi da najteže odustaju. I uvek se nadaju dobroj godini – piše RTS.

TPKNEWS/RTS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker