UDŽBENIČKA MAFIJA: Izdavači direktore kupuju olovkama i blokčićima!

Tržište udžbenika, vredno 100 miliona evra, premalo je za rat koji besni među izdavačima! Sve opcije su u igri, a prva je korupcija kojom se služe kako bi se domogli novca roditelja za knjige iz kojih će njihova deca sticati znanja.

djaci1

Kvalitet gradiva u knjigama uopšte nije uslov za odabir izdavača, već, verovali ili ne, pokloni koje oni dele šakom i kapom direktorima i nastavnicima srpskih škola, podaci su Centra za istraživanje korupcije (CIK). Oko 850.000 učenika i milion i po roditelja tako su već godinama žrtve, kako je istraživanje pokazalo, pojedinih izdavačkih kuća. Pokloni zbog koji su roditelji primorani da kupe knjige baš određenog izdavača sastoje se u novcu, odnosno delu provizije od prodaje udžbenika, blokčićima, olovkama, laptopovima, tabletima, ali i nekim stručnim seminarima u inostranstvu za nastavnike, koji koštaju samo 20 evra po osobi! Priča, naravno, nije od juče. Objašnjenje koje je CIK dobio u prosvetnoj inspekciji pri Ministarstvu prosvete da je korupcija u postupku izbora udžbenika bila predmet i izveštaja OEBS-a.

– Dobijeni izveštaji ukazuju o direktnoj korupciji nastavničkog osoblja u školama i na fakultetima. Na školskom nivou mogle su se čuti optužbe da su nastavnici primali mito od izdavača kako bi odabrali određeni udžbenik. Ministarstvo je upoznato sa činjenicom da se pred Komisijom za zaštitu konkurencije vode odgovarajući postupci protiv određenih izdavačkih kuća, a u vezi sa izborom udžbenika – naveo je Vladimir Bojković iz prosvetne inspekcije.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, potvrdila je da je korupcija odomaćena.
– Znam za sve to. Imam i ja dvoje školaraca. O kriterijumima za odabir udžbenika mora da se brine Ministarstvo prosvete. Naša deca ko da idu u škole u različitim državama jer svaka škola ima svog izdavača. To je igranje sa budućnosti dece. A otežavajuća okolnost za roditelje je ukoliko imaju dva đaka u školi, onaj mlađi ne može da nasledi knjige starijeg jer dolaze novi izdavači. To je udar na svih 850.000 učenika i milion i po roditelja koji moraju da plaćaju udžbenike izdavača koji su korupcijom dobili određenu školu – objašnjava ona.

– Ne verujem da to rade nastavnici. Oni dobijaju sitnije poklone – laptopove, tablete… Mislim da Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči tu pojavu u prosveti – kaže Ilić.

Roditelji, prijavite nam!

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pozvao je roditelje da im se obrate ukoliko sumnjaju da su kvalitet i cena udžbenika neadekvatni. – Najgore je što se članovi Saveta roditelja ne upuštaju u analizu cene i kvaliteta, te nam se uopšte ne obraćaju. Naša zaduženja su utvrđivanje zloupotreba, cena i kvaliteta udžbenika. Trebalo bi roditelji da nam se obrate u vezi sa nepravilnostima, a mi ćemo to dalje selektovati – naveo je Papović.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker