Veliko Gradište kao veliko gradilište (FOTO/VIDEO)

Ovih dana Veliko Gradište uveliko opravdava epitet velikog gradilišta. Na brojnim lokacijama realizuju se i privode kraju projekti od izuzetnog značaja za razvoj opštine.

Gasifikacija-Kumane

Među najvećima, i jedan od najznačajnijih, svakako je gasifikacija opštine. Radovi na distributivnoj gasovodnoj mreži započeti su u julu ove godine i već su sprovedeni u naseljima Kumane, Topolovnik, Kisiljevo, Biskuplje, Zatonje i Ram dok se trenutno izvode u Velikom Gradištu, Belom Bagremu i Požeženu. Prva faza radova obuhvata ugovorenu izgradnju od 41,5km razvodnog i 126,7km distributivnog gasovoda, a u najavi je i ostatak izgradnje mreže koja će pokriti čitavu opštinu.

img_9074

U Predškolskoj ustanovi “Majski cvet“ opština je finansirala ugradnju novih podova u vrednosti 700 hiljada dinara u radnim sobama i hodniku na spratu. Prethodne godine, 30 godina stari podovi sanirani su i u prizemlju ove ustanove. Pored ovih radova, u dve radne sobe su, zbog efikasnijeg grejanja, spušteni plafoni, a postojeća rasveta zamenjena, ekonomičnim, LED sijalicama.

img_9015

Podovi su obnovljeni i u prizemlju zgrade Opštinske uprave gde do sada nije bilo značajnijeg renoviranja. Vinilna podna obloga, vrednosti 712 hiljada dinara, omogućiće kvalitetnije i lakše održavanje te sigurnije okruženje za zaposlene i stranke budući da su postojeće ploče već bile polomljene i nefunkcionalne.

img_9038

Na Srebrnom jezeru nastavlja se investiranje u sport i sportski turizam pa je na košarkaškim terenima, izgrađenim i otvorenim ove godine, u toku postavljanje tartan podloge na preostala tri, od ukupno četiri, terena, u vrednosti od osam miliona dinara koje su uložili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opština. Da podsetimo, proslavljeni reprezentativac Miloš Teodosić, otvorio je ovde letos, izuzetno posećen, Košarkaški kamp TEO4 i uredio hotel sa 180 ležaja.

Razvoju sportskog turizma doprineće i višenamenska sportska hala koja se gradi na Srebrnom jezeru, a moći će da zadovolji i standarde reprezentacije pa je Veliko Gradište na sigurnom putu da, pored košarkaškog, postane i odbojkaški centar Srbije i regiona. Sredstva, u iznosu od 25 miliona dinara, za prvu fazu izgradnje, od 75 miliona ukupne vrednosti, dobijena su od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ostatak sredstava očekuje se u januaru i februaru naredne godine, a završetak hale do 01. maja.

Teo4-air-1

Sportski sadržaj na Srebrnom jezeru upotpuniće i trim-staza za koju je u toku izrada projekta, a za izgradnju je aplicirano kod Ministarstva turizma za sredstva u iznosu od 13 miliona dinara.

Istovremeno, kod Ministarstva omladine i sporta Sportski centar je konkurisao za sredstva u vrednosti od devet miliona dinara za izgradnju svlačionica na glavnom fudbalskom terenu kod postojeće sportske hale.

Da se razvoju turizma ozbiljno pristupilo, svedoče i sveobuhvatni radovi na lokaciji u selu Ram koje predstavlja izuzetan segment turističke ponude ove opštine. Imajući u vidu kulturni i istorijski značaj kao i turistički potencijal Ramske tvrđave, nastavljeni su radovi na njenoj restauraciji i uređenju ovog područja. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo dobio je od Ministarstva kulture i informisanja milion dinara za nastavak arheoloških istraživanja, a Turska agencija za obnovu i razvoj je raspisala javnu nabavku za izvođača radova na rekonstrukciji tvrđave. Planirano je da radovi otpočnu do Nove godine.

IMG_6943

Uporedo sa radovima na tvrđavi, izvode se i radovi na pristanu u Ramu, vrednosti preko 17 miliona dinara, obezbeđenih od Ministarstva turizma, čiji se završetak očekuje početkom naredne godine. Pontonski pristan biće projektovan i izveden za potrebe naselja Ram, a njegova namena je da obezbedi i pristajanje putničkih brodova u međunarodnom saobraćaju.

U Velikom Gradištu, uskoro počinje asfaltairanje šest ulica – 11. oktobra, Profesora Milinkovića, Boška Buhe, Cvijićeve, M. P. Barili i Ramske. Vrednost radova je oko 30 miliona dinara, od čega je polovinu sredstava obezbedila opština.

DSCN4124

U pripremi je i pojačano održavanje lokalnih puteva sa asfaltiranjem ulica u selima Kumane, Kisiljevo, Ram, ostrovo, Tribrode, Majilovac, Požeženo, Zatonje, Kurjače, Sirakovo, Topolovnik, Kusiće, Pečanica, Makce, Češljeva Bara, Doljašnica, Biskuplje, Đurakovo, Ljubinje, Carevac, Desine, Kamijevo, Srednjevo i Garevo, u dužini od 20km. Sredstva je, u vrednosti od 100 miliona dinara, obezbedila opština, a radovi će početi već ove nedelje.

dscn4437

Na deonici od sela Biskuplja do Zatonja, u toku su radovi na prvoj fazi uređenja regionalnog puta Topolovnik-Ram, gde će kvalitetan asfaltni put sa pratećim sadržajem, u dužini od 600 metara, pomoći rešavanju tzv. “zatonjske urvine“ koju, zbog višegodišnjih bujica nije bilo moguće sanirati. Radove pokrenute na inicijativu opštine Veliko Gradište finansira JP Putevi Srbije.

dscn4431

U novembru se završava izgradnja ambulante u Srednjevu kada će biti i potpuno opremljena i osposobljena za prijem pacijenata. U izgradnju je uloženo ukupno 12 miliona dinara, od čega je dva miliona obezbedilo Ministarstvo zdravlja, jedan i po Dom zdravlja Veliko Gradište od zakupa prostora za apoteku, a četiri miliona suinvestitor u izgradnji, Apoteka Požarevac.

I u Domu zdravlja u Velikom Gradištu, sredstvima Ministarstva zdravlja, završena je sanacija mokrog čvora, krečenje prostorija i renoviranje podova u čekaonicama.

img_9078

Kompletan mokri čvor renovira se i u zgradi OŠ “Ivo Lola Ribar“ u Velikom Gradištu, sa uređenjem toaleta, a ugovor za sanaciju, vrednosti 15.700 evra, zaključen je sa Ministarstvom prosvete.

img_9069

Pored navedenih, u opštini Veliko Gradište realizuje se i niz manjih projekata i investicija pa se očekuje da narednu godinu ova opština dočeka spremna za nova ulaganja u privredu i turizam što će žiteljima opštine, uz bolje uslove života, obezbediti i nova radna mesta.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker