Supruga predsednika Srbije i Maja Gojković posetile Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić i potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišle su danas Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu.

Foto: Promo

Fondacija “Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili” osnovana je u znak zahvalnosti i sećanja na čuvenu srpsku slikarku Milenu Pavlović Barili, uz poštovanje volje i želje njene majke Danice Pavlović Barili, da imovinu, koju je nasledila od svojih roditelja i umetnički fond svoje preminule kćeri, daruje srpskom narodu, da se ova zaostavština sačuva kao celina.

Gospođa Vučić i ministarka Gojković su imale priliku da se upoznaju sa životom i radom naše slikarke, da vide njene poznate autoportrete, njenu odeću i nameštaj njene majke Danice.

Kustoskinja Violeta Tomić objasnila je da je Milena slikala radove tako što je osobama na slikama često davala svoje crte lica.

Ukazala je na to da Milena vodi poreklo od porodice Karađorđević, upoznala gošće sa njenom zanimljivom biografijom, životom i stvaralaštvom u Požarevcu, Beogradu, Minhenu, Rimu, Parizu i Njujorku, gde je Milena preminula.

Gospođa Vučić i ministarka Gojković prisustvovale su prezentaciji projekta rekonstrukcije Galerije, koja će biti urađena u okviru projekta “Srbija 2027 – Skok u budućnost”.

Obilasku su prisustvovali i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović i direktorka Galerije Ljiljana Dabić.

Fondacija je osnovana 20. novembra 1961. godine, dok je galerija za javnost svečano otvorena 24. juna 1962. godine, pod krovom preuređene stare porodične kuće Pavlovića.

Tom prilikom, Danica Pavlović je otkrila memorijalnu ploču sa urezanom posvetom: “Milenin dom – njenom talentu, vrednoći i mladosti – mama”.

U svom fondu, Galerija ima 894 umetnička rada Milene Pavlović Barilli (136 ulja, 51 pastel, 415 crteža, 286 tempera i akvarela, 6 grafika), 72 dela iz zbirke Bijenala i savremenih autora, 9 radova iz porodične umetničke zbirke, što ukupno iznosi 975 radova.

Milena Pavlović Barili rođena je u Požarevcu 5. novembra 1909. godine, bila je jedino dete Danice Pavlović i Bruna Barilija.

Sa majčine strane Milena je potomak Karađorđevića, Save, najstarije kćerke vožda Đorđa Petrovića, rodonačelnika srpske kraljevske dinastije Karađorđević, a sa očeve – potomak je italijanske umetničke porodice Barilli iz Parme.

Slikarsko obrazovanje, kao izrazito darovita, sticala je u Umetničkoj školi u Beogradu kod Bete Vukanović. Za prijem na minhensku Akademiju pripremala se u privatnoj umetničkoj školi u Blohereru.

Slikarstvu je na minhenskoj Akademiji uče Hugo fon Haberman i Franc fon Štuk. Milenin nedugi život obeležili su rodni Požarevac, Beograd, Minhen, Rim, Pariz i na kraju Njujork.

Uoči početka Drugog svetskog rata, koji će uzdrmati Evropu, u leto 1939. godine Milena Pavlović Barilli vođena željom da vidi Veliku svetsku izložbu nadrealista u Njujorku ukrcava se na brod i putuje za Ameriku.

U američkom periodu Milena slika niz portreta poznatih lica i krunisanih glava, švedskog princa Karla, austrijskog nadvojvode Franca Jozefa, kralja Petra II Karađorđevića.

Godine 1939. slika “Autoportret sa velom” i u Galeriji Džulijen Levi priređuje prvu američku izložbu. Sledi još jedna izložba u Njujorku, a potom 1943. godine i u Vašingtonu.

Na izložbi u Vašingtonu upoznaje Roberta Tomasa Goslena i krajem 1943. se udaje za njega. Sledećeg proleća prilikom jahanja pada sa konja i povređuje kičmu. Intenzivno radi, iako na sebi nosi metalni korset.

Milena je umrla 6. marta 1945. godine u Njujorku. Urna sa njenim posmrtnim ostacima preneta je 1947. godine u Rim, gde je pohranjena na Nekatoličkom groblju.

Tu su kasnije sahranjeni i njeni roditelji, otac Bruno Barilli 1952. i majka Danica Pavlović 1965. godine.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker